Connect with us

technokrata

A HDB elfogadta a Matáv hálózat összekapcsolási és bérelt vonali referenciaajánlatát

Laptop

A HDB elfogadta a Matáv hálózat összekapcsolási és bérelt vonali referenciaajánlatát

A Matáv elfogadja a HDB döntését és mindent megtesz annak érdekében, hogy a szokásos eljárási rendet követően az uniós csatlakozásig az összekapcsolási szolgáltatások díjai tovább csökkenjenek, megközelítve az Európai Unió megfelelő mutatóit.

A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) elfogadta a Matáv új, az Európai Unióban bevett szabályok szerint számított hálózat összekapcsolási és bérelt vonali referenciaajánlatát, az úgynevezett MARIO-t. Az újonnan elfogadott összekapcsolási díjak 18 százaléktól 37 százalékig terjedő mértékű csökkenést jelentenek a korábbi díjakhoz képest. A Matáv elfogadja a HDB álláspontját és mindent megtesz annak érdekében, hogy a szokásos eljárási rendet követően az uniós csatlakozásig az összekapcsolási szolgáltatások díjai tovább csökkenjenek, megközelítve az Európai Unió megfelelő mutatóit.

A Hírközlési Törvény előírása szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók 2003. január 1-jétől az úgynevezett hosszú távú előremutató inkrementális költségek (LRIC) módszerét kötelesek alkalmazni hálózat összekapcsolási és előfizetői hurok átengedési referenciaajánlatuk tekintetében. Magyarországon elsőként alkalmazva az Európai Unióban általánosan alkalmazott módszert, a Matáv 2002. november 4-én nyújtotta be új hálózat összekapcsolási referenciaajánlatát (MARIO), majd – miután a bérelt vonali összekapcsolás piacán is „jelentős piaci erő” minősítést kapott – a Matáv kiegészítette az ajánlatot a bérelt vonali szolgáltatásokkal is. Az új összekapcsolási díjak 2003. január 1-jéig visszamenőlegesen, illetőleg a társszolgáltatókkal kötött kétoldalú hálózati megállapodások függvényében kerülnek alkalmazásra.

A modell három (helyi, regionális és országos) szintet különböztet meg. Ennek megfelelően helyi, regionális és országos híváskezdeményezési és végződtetési díjak vannak meghatározva. Ahhoz, hogy egy szolgáltató országos szolgáltatóként működhessen, legalább három összekapcsolódási ponttal kell rendelkeznie a 10 régióközpontból háromban a másik összekapcsolásra jogosult szolgáltatóval (ez az infrastruktúra alapú verseny támogatását jelenti). A nem országos szolgáltatók esetében a Matáv kérheti a Hírközlési Döntőbizottságot, hogy a MARIO-alapú díjakhoz képest maximum 20%-kal magasabb díjakat alkalmazhasson. Abban az esetben, ha a szolgáltató helyi szintű csatlakozással rendelkezik az adott régió helyi zónájában (Budapest 14 helyi zónára osztott), helyi összekapcsolási díjat fizet. A régió más területeit azonban, amelyeknél nem rendelkezik helyi csatlakozással, regionális vagy országos összekapcsolási díj fejében érheti el. Néhány hozzáférési szolgáltatásra (ilyenek például a kék és zöld számok) nem terjed ki az összekapcsolási referencia ajánlat.

A bérelt vonali összekapcsolási szolgáltatások a következő szolgáltatásokat foglalják magukba:
· Kétféle, 2 Mbps sávszélességű bérelt vonali összekapcsoló link szolgáltatás, amelyek a két szolgáltató (a Matáv és az összekapcsolásra jogosult szolgáltató) bérelt vonali hálózatát kapcsolják össze.
· Három különböző hosszúságú (helyi, regionális, országos) féláramkör bérelt vonali összekapcsolási szolgáltatás, amelyek a Matáv meglévő bérelt vonali hálózatában kialakított, 2 Mbps sávszélességű összeköttetéseket jelentenek.
· A referencia bérelt vonali szolgáltatások installációs díja 93.602, illetve 59.444 Ft, a különböző szolgáltatások havi díjai pedig 64.000 és 303.000 Ft között vannak.

Forgalmi díjak

Az alábbi táblázat a jelenlegi és a korábbi percalapú összekapcsolási díjakat tartalmazza (ÁFA nélkül).

Az összekapcsolási díjak változása csúcsidőben
Forgalmi díjak (Ft/perc) Csúcsidőben új Csúcsidőben korábban Változás (Ft)
Helyi híváskezdeményezési díj 4,48 5,44 -0,96
Regionális híváskezdeményezési díj 5,94 6,46 -0,52
Országos híváskezdeményezési díj 6,89 8,32 -1,43
Helyi hívásvégződtetési díj 3,93 5,07 -1,14
Regionális hívásvégződtetési díj 5,38 6,09 -0,71
Országos hívásvégződtetési díj 6,34 7,95 -1,61
Az összekapcsolási díjak változása csúcsidőn kívül
Forgalmi díjak (Ft/perc) Csúcsidőn kívül új Csúcsidőn kívül korábban Változás (Ft)
Helyi híváskezdeményezési díj 1,65 2,03 -0,38
Regionális híváskezdeményezési díj 2,19 2,41 -0,22
Országos híváskezdeményezési díj 2,54 3,11 -0,57
Helyi hívásvégződtetési díj 1,45 1,90 -0,45
Regionális hívásvégződtetési díj 1,99 2,27 -0,28
Országos hívásvégződtetési díj 2,34 2,97 -0,63

· 2003. február 15-től a fenti táblázatban feltüntetett összekapcsolási díjakon felül alkalmazható helyi hozzáférési hiány pótdíj összege percenként 2 Ft-ról 1 Ft-ra csökkent.
· Az újonnan elfogadott összekapcsolási díjak a helyi hozzáférési hiány pótdíj változását is figyelembe véve 18 százaléktól 37 százalékig terjedő mértékű csökkenést jelentenek a korábbi díjakhoz képest, ami a helyi hozzáférési hiány pótdíj változása nélkül a Matáv becslése szerint 17% átlagos csökkenésnek felel meg.
· A regionális és országos tranzit költség alapú díjai: 1,18 Ft/perc, illetve 1,92 Ft/perc, csúcsidőben és csúcsidőn kívül egyaránt. A korábbi díjak 1,21 Ft/perc, illetve 2,41 Ft/perc voltak.

A kapcsolódó szolgáltatások díjazása:
· Az összekapcsolási nyaláb (IC link) havi díjai 11-18%-kal csökkentek, a nyaláb egyszeri installációs díja 120%-kal emelkedett. Az átviteltechnikai szekrény díja 17%-kal csökkent.
· A betelepülés egyszeri és havi díjainak átlaga gyakorlatilag nem változott. Egyes díjak emelkedtek (pl. üzemeltetési díjak), mások pedig csökkentek (így pl. több havidíj).
· Az összekapcsolási tesztek egyszeri díjai 4, illetve 11%-kal csökkentek.
· A szolgáltatóválasztás díjai az előválasztás megrendelés vizsgálati díj kivételével csökkentek. Az egyszeri installációs díj 81%-kal csökkent, a havidíj 12%-kal, az előválasztás egyszeri előfizetőnkénti installációs díja pedig 4%-kal lett alacsonyabb.

A Matáv elfogadja a HDB döntését és mindent megtesz annak érdekében, hogy a szokásos eljárási rendet követően az uniós csatlakozásig az összekapcsolási szolgáltatások díjai tovább csökkenjenek, megközelítve az Európai Unió megfelelő mutatóit.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle