Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elkészült az új elektronikus hírközlési törvény tervezete – a piac liberalizációja kiteljesedik

Laptop

Elkészült az új elektronikus hírközlési törvény tervezete – a piac liberalizációja kiteljesedik

A tervezetet 2003. május 19-én, sajtótájékoztató keretében ismertette Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Pataki Dániel hírközlési helyettes államtitkár.

Az ütemezésnek megfelelően elkészült az új elektronikus hírközlési törvény tervezete, mely immáron megteremti az információs társadalom hazai kialakulásának jogi-szabályozói feltételrendszerét, összhangban az EU-szabályozással, figyelembe véve az újabb uniós direktívákat és ajánlásokat – segítve ezzel az információs társadalom fejlődését Magyarországon.

A tervek szerint jövő év január elsejétől hatályos szabályozás irányelveit az Informatikai és Hírközlési Minisztérium már egyeztette az illetékes kormányzati szervekkel, továbbá a visegrádi országok és Szlovénia képviselőivel; a törvénytervezet jelenleg közigazgatási egyeztetésre vár.

Az új szabályozás kezeli a hírközlési törvény hatályba lépése óta a liberalizáció gyakorlati megvalósítása során felszínre került problémákat és lehetővé teszi a magyarországi elektronikus hírközlési piac liberalizációjának kiteljesedését, a verseny fokozódását. Ennek érdekében átláthatóvá teszi a szabályozási, döntéshozatali és intézményrendszert, ezáltal is vonzóbbá téve a magyarországi távközlési piacot a befektetők számára.

Az új törvény az EU definícióit alapul véve a távközlésre, a műsorszórásra és az Internetre terjed ki, a postára nem. A hírközlési törvénnyel együtt megjelenik majd az új postatörvény. A tervezet nagy hangsúlyt helyez a fogyasztói elvárásoknak való megfelelésre, kiemelten veszi figyelembe a fogyasztóvédelmi szempontokat.

Az elkészült csomag passzusai a jelenlegi intézményrendszert, a szolgáltatókkal és a szolgáltatásokkal, a fogyasztókkal és az előfizetőkkel kapcsolatos elemeket szabályozza. Új eleme a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók költségalapú, úgy nevezett Internet-kezdeményezési nagykereskedelmi szolgáltatás ajánlásának kötelezettsége, amelynek használatával az alternatív szolgáltatók kiszámítható, szabályozott módon kapcsolódhatnak be az Internet-szolgáltatásba. A törvény megoldást keres a vezetékes telefonról indított mobilhívások díjának csökkentésére is, amely a törvény már az idén megjelenő rendelete alapján ez évben éreztetheti hatását. A szabályozás tartalmazza a számhordozhatóság és a közvetítőválasztás lehetőségeit is, azaz az előfizetők telefonszámaikat szolgáltató váltás esetén megtarthatják, a külföldi telefonhívásoknál pedig szolgáltatót választhatnak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés