Connect with us

Hirdetés

technokrata

UNIX licenc a Microsoft birtokában – eszkalálódik a Linuxok ellen indított szabadalomsértési botrány

Laptop

UNIX licenc a Microsoft birtokában – eszkalálódik a Linuxok ellen indított szabadalomsértési botrány

Nemrég bejelentették, hogy a redmondi szoftverfejlesztő cég megvásárolta a UNIX licenceket az SCO-tól – a Microsoft kihasználja a lehetőséget a Linux eltaposására?

A Microsoft – közleménye szerint – licencelni fogja az SCO Grouptól a UNIX forráskódját – a hivatalos bejelentés szerint azért, hogy szoftvereik és egyéb fejlesztéseik valamint a UNIX közötti együttműködést fejlesszék. A háttérben azonban más állhat – Redmond kihasználja a lehetőséget, hogy keresztbe tegyen az operációs rendszerek terén riválisának számító Linux számára? Ráadásul a licencjogokért járó borsos summa (és a támogatás) bizonyára nem jön rosszul az SCO számára, melynek vélhetően egy igen költséges peres eljárást kell majd finanszíroznia a szinte korlátlan anyagiak felett rendelkező IBM-mel szemben.

Mint március elején már beszámoltunk róla, az SCO Group egymilliárd dolláros kártérítést szeretne az IBM-től kapni azért, mert szerinte az óriásvállalat megsértette az SCO-val kötött megállapodását. Ezen egyezmény szerint az IBM – annak ellenére, hogy rendelkezik saját változattal (AIX) – licenceli az SCO UNIX technológiáját. A megállapodás értelmében ezt továbbadnia az IBM-nek nincs joga – az SCO szerint azonban pontosan ez történt, mikor a Kék Óriás az ingyenesen terjeszthető linuxok számára is hozzáférhetővé tette a technológiákat.

Az SCO ráadásul a múlt héten kijelentette, hogy a Linux tulajdonképpen a UNIX jogtalan leszármazottja. Egyúttal közölte, hogy felfüggeszti Linux-eladásait, s a UNIX-ra és a webszolgáltatások technológiájára koncentrál. Az SCO Linux és a Caldera OpenLinux felhasználói azonban továbbra is számíthatnak a cég terméktámogatására, mivel az SCO érvelése szerint ezen változatok nem sértik a szoftverfejlesztő szellemi tulajdonjogait.

Egyre szélesebb körben válnak érdekeltté az IT-világban ténykedő cégek és személyek az eset révén. A Microsofton kívül a hétköznapi emberek is kifejezték véleményüket – a hónap elején feltörték az SCO website-ját.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés