Connect with us

technokrata

Hardver, szoftver és tudásbázis – 65 millió forint értékben támogatja a Sun a Simonyi Károly S

Laptop

Hardver, szoftver és tudásbázis – 65 millió forint értékben támogatja a Sun a Simonyi Károly S

Az intézmény az ország legöregebb Sun gépe mellé a legmodernebbet is megkapta

A BME Schönherz Zoltán Kollégiuma kapta meg azt a 2 UltraSPARC III processzorral felszerelt szervert, és a hozzá tartozó tárolóegységet, amelyet a 20. születésnapja alkalmából ajánlott fel közel egy évvel ezelőtt a Sun Microsystems Kft. az országban működő legöregebb Sun gépért cserébe. A közel 10 millió forint értékű gép átadásával egy időben a Sun Microsystems Kft. és a BME Schönherz Kollégiumának Simonyi Károly Szakkolégiuma – megerősítve a régóta tartó szakmai kapcsolatot – hosszú távú együttműködési megállapodást jelentett be, amelynek keretében Sun ONE kompetencia központ létesül a szakkollégiumon belül. A központ felszereléséhez a Sun 50 millió forint értékben teljes Sun ONE szoftver-portfolióját is felajánlotta.

Az anyavállalat 20. születésnapján tette közzé felajánlását a Sun Microsystems Kft., amely szerint a Magyarországon működő legöregebb Sun gépet lecseréli a legmodernebb Sun Fire szerverre. Mivel a BME Schönherz Kollégiumának 1991-ben gyártott Sun SPARC Server 490-es gépe bizonyíthatóan a legrégebbi működő Sun szerver az országban, ezért a kollégiumot illeti a 2 UltraSPARC III processzorokkal felszerelt, rack-es kivitelezésű szerver, valamint a hozzá tartozó StorEdge D1000-es tárolóegység.

A Sun Microsystems Kft. és a Simonyi Károly Szakkollégium szintén a mai napon jelentik be hosszú távú együttműködési megállapodásukat, amelynek keretében létrehoznak egy Sun ONE kompetencia központot, valamint a szakkollégium tagjai ingyenesen hozzájutnak a Sun teljes Sun ONE szoftver-portfoliójának licencéhez. A webes infrastruktúra szoftverek központi levelező-, csoportmunkát támogató naptár-, portál-, alkalmazás- és címtár megoldásokat nyújtó alkalmazások. A jövőben a Sun által adományozott hardver és szoftver fogja a több ezer fős BME Schönherz Kollégium hallgatóságának teljes levelezését kiszolgálni, valamint hallgatóság számára elektronikus naptárt biztosítani.

A hardverek és szoftverek adományozása mellett a Sun folyamatosan segíti a megfelelő tudásbázis létrehozását, a hallgatók számára ingyenesen biztosított tanfolyamaival is. Ez éves szinten hozzávetőlegesen további ötmillió forintos támogatást jelent. Keresztesi János a Sun Microsystems Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a megállapodással az egyik legjelentősebb egyetemi informatikai műhely választotta a Java alapú Sun ONE termékcsaládot, amely kiemelkedő fontosságú a világ egyik vezető informatikai cége számára, amely eddig is ismert volt egyetemi gyökereiről.

A Sun Microsystems fennállása óta kiemelt területként kezeli a tudományos, a kutatási és az oktatási szférát. Magyarországon az elmúlt három évben több százmillió forint értékben adományozott eszközöket és szoftvereket oktatási intézmények számára, és további több százmillió forint értékben nyújtott támogatást jelentős kedvezmények formájában. Így jött létre többek között a BME JAVA szakértői központja, a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban működő JAVA szakértői központ, az ELTE-n üzemelő labor, valamint a Fazekas Mihály Gimnázium és a pécsi Zipernowksy Károly Műszaki Szakközépiskola internetes laborja.

A Terminal azon kérdésére, hogy az oktatási intézmények támogatása mennyiben határozza meg a vállalat életét, Keresztesi János, a Sun Microsystems Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Már a nevünkben benne van az egyetemi szféra iránti elkötelezettségünk, hiszen egyetemi, mérnöki környezetből fejlődött ki a cég – a gyökereink innen erednek. A kezdetektől támogatjuk a felsőoktatást, emellett mérnökorientált cég vagyunk: jóval több nálunk a mérnök és a mérnöki fejlesztés.

A Sun Microsystems nem egy kereskedelmi lobbi által vált sikeressé, hanem elsősorban mérnökök és hasonló szakemberek együttműködése folytán. Mondhatni, hogy az elején még szájról-szájra terjedt a hírünk, a gépeinket kézről-kézre adták tovább a különböző egyetemi, kutatási intézmények. Mivel a cég így alakult ki, pont emiatt szoros a kapcsolat. Ezért érezzük ma is elsőrendű kötelességünknek, hogy támogassuk az egyetemi és a kutatási szférát: tavaly például három JAVA központot adtunk át, és 300 millió forint értékben támogattunk kutatási intézményeket, egyetemeket, középiskolákat.

Fontos megemlítenem, hogy ezt az üzletágunkat nonprofit jelleggel üzemeltetjük: az intézmények beszerzési áron vásárolnak tőlünk, és nem nagykereskedelmi áron.

Végszóként pedig megemlíteném, hogy ezt az együttműködést kiterjesztettük szakmai, továbbképzési szintre is: támogatjuk például a doktorandus-képzést, valamint különböző kutatási programokat egyaránt – Magyarországon is.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle