Connect with us

technokrata

Számítógépes játékok: összeurópai szabályozás

Laptop

Számítógépes játékok: összeurópai szabályozás

Egységes szabályozások születtek a múlt hónapban az EU-n belül annak tekintetében, hogyan kell az egyes számítógépes játékokat osztályozni.

Még április végén indult útjára az az úgynevezett páneurópai korhatározó rendszer, mely a számítógépes és videojátékok besorolását segíti. A PEGI (Pan European Game Information) rövidítésű rendszer az európai játékgyártók összefogásával jött létre azon célból, hogy a szétforgácsolt nemzeti szabályokat egy egységes formával váltsa fel. A 6,7 milliárd eurós európai játékbiznisz minden résztvevőjét (fejlesztők, kiadók, szerzői jogok tulajdonosai) összefogó Interactive Software Federation of Europe (ISFE) munkája áll a végeredmény mögött.

Maga a rendszer egyébként két tényezőből áll össze: egyrészt az öttagú korhatár szintből (csak 3 év felettieknek, csak 7 év felettieknek, csak 12 év felettieknek, csak 16 év felettieknek illetve csak 18 év felettieknek) – ettől egyébként a portugál és a finn változat parányit eltér, Németország pedig megmaradt a saját besorolásánál -, másrészt a játék tartalmáról informáló jelből. Ez utóbbi is segíthet eldönteni, megvegyük-e a játékot avagy sem. Utalhat például trágár szavak használatára, szexuális tartalomra, erőszak megjelenítésére stb.

Az első, PEGI logóval ellátott játékok elméletileg már a boltok polcain vannak – John Brunning, az ISFE vezetője szerint így a gyermekek lelki fejlődése jobban ellenőrzés alatt tartható, hiszen a gondos szülő csak csemetéje életkorának megfelelő kikapcsolódást vásárol majd.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák