Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tévéadások nézése Opera böngészőn keresztül

Laptop

Tévéadások nézése Opera böngészőn keresztül

Ugyan az asztali számítógépekben használatos böngészők piacát egyértelműen uralja az Internet Explorer, a norvég illetőségű Opera új piacot hódíthat meg magának – azon felhasználókhoz juthat el, akik Interneten keresztül szeretnének ˝tévét nézni˝.

Mi kell egy televíziós adás nézéséhez? Napjainkban: egy televízió, egy antenna vagy egy kábel a szolgáltatóhoz (ez esetben még előfizetési díj is). Node így van ez már évtizedek óta – épp itt az ideje változtatni rajta. Eszerint a jövő ˝televíziózásához˝ elsősorban nem parabolaantenna kell majd, hanem egy Internet-előfizetés. Egyre jobban körvonalazódik az elképzelés, mely szerint vétek lenne nem kihasználni a szélessávú Internet-hozzáféréseket televíziózás céljából.

Ebben látta meg a nagy üzletet az Opera Software is, mely leginkább a nagy Internet Explorer gigász jelentette uralomra kínált alternatív böngészőjéről, az Opera-ról ismert. A cég bejelentése szerint egy olyan megállapodást hoztak tető alá a japán IP-televíziózás egyik fontos alakjával, a PlatC2-val, melynek eredményeként a norvég browser kerül majd felhasználásra az interaktív TV-boxokban. A beágyazott szoftverek terén a konkurens böngészőknek nagyobb lehetőségük van bizonyításra, mint az asztali PC-k környezetében – ezt bizonyítja a két cég között létrejött egyezség.

Nézzük kicsit részletesebben! A PlatC2 hivatalosan Broadband Terminal Boxának nevezett készülékében az Opera fogja biztosítani az összes szükséges alkalmazást és menüket – HTML formában, Java alkalmazásával és CSS révén. A kis készülék arra lesz képes, hogy dekódolja az MPEG-2 videofolyamot, akár egy aszimmetrikus digitális előfizetői vonalon, azaz ADSL-en keresztül is – mindezt azonban megvalósíthatja Fiber-to-the-Home (FTTH) kapcsolaton át is. Ráadásul nem csak interaktív műsornézést biztosít: navigálni is lehet vele majd a Weben keresztül, s akár e-mailt küldhet vagy webes űrlapokat is kitölthet birtokosa.

A megállapodás gazdasági részleteiről nem érkezett információ – ami nem is csoda, hiszen a (jelenleg ugyan kicsi, de nagy jövő előtt álló) piacon több mint 30 vállalat verseng a fogyasztók kegyeiért és a technológiák emberközelibbé hozásáért. Az elsősorban ázsiai és európai piacokon fejlődő szolgáltatás egyelőre csak körülbelül 110 ezer előfizető otthonában érhető el, de 2008-ra már 20 millió körülire taksálják azokat, akik IP-n keresztül néznek majd tévét.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés