Connect with us

Hirdetés

technokrata

UDO: 30 GB-os lemezenkénti kapacitás kéklézerrel

Laptop

UDO: 30 GB-os lemezenkénti kapacitás kéklézerrel

A különböző adattárolási megoldások fejlesztésével foglalkozó Plasmon bemutatta vadonatúj optikai adattároló rendszere, a 30 GB-os kapacitású diszkeket kezelő UDO (Ultra Density Optical) első működőképes prototípusait.

A Plasmon az 5,25 colos UDO meghajtók, illetve UDO lemezek révén nem titkoltan a jelenlegi MO (magneto-optikai) meghajtókat kívánja nyugdíjba küldeni.

Az UDO nevezetű optikai adattároló rendszer a manapság oly divatos ibolyakék lézertechnológiára épül, melynek segítségével minden korábbinál nagyobb tárolókapacitást lehet elérni. Hasonló lézerfényre épülnek egyébként a piacon mostanság felbukkanó, DVD jellegű első Blu-Ray termékek is. Az UDO technológia esetében 405 nanométer hullámhosszú lézerfényről, valamint 8 KB-os szektorméretről beszélhetünk, az elsőként a hannoveri CeBIT-en kiállított UDO meghajtó prototípusokról pedig elmondható, hogy CAV (Constant Angular Velocity) üzemmódban működnek, és az UDO lemezeket éppúgy képesek olvasni, mint írni.

Az UDO technológia esetében a továbbfejlesztett Reed-Solomon ECC (Error Correction Code), valamint egyéb hibajavító eljárások gondoskodnak arról, hogy az UDO lemezeken tárolt adatok minden körülmények között tökéletesen, megfelelő sebességgel legyenek olvashatók. A Plasmon fejlesztői szerint az UDO hibajavítási megoldásai több mint négyszeres előrelépést jelentenek a jelenleg széles körben használatos magneto-optikai technológiák hasonló megoldásaihoz képest. A 8 MB/s-os adatátviteli sebességre képes elsőgenerációs UDO meghajtók egy-egy lemezen maximálisan 30 GB adatot képesek rögzíteni, azonban a jövőben akár a lemezenkénti 60-120 GB-os adattároló kapacitás sem lesz elérhetetlen.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés