Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop

Red Hat 9

Shrike – a Red Hat új linuxa fontos változtatásokat tartalmaz, ezért is a nagy verziószám ugrás.

Majdnem mindenki a 8.1-es változat bejelentését várta a 8.0 után (erre utaltak egyébként a bétaverziók számai is: 8.0.92, 8.0.93, 8.0.94), a cég mégis úgy döntött, hogy következő nyíltforrású operációs rendszerük már a 9-es változatként fog bevonulni a köztudatba. A Shrike kódnevet viselő linux verziószámának nagy emelkedése a nyíltforrású technológia gyors adoptálását jelenti – közölte Matt Willson, a Red Hat egyik menedzsere.

Maga a szoftver egyébként április 7-én került a boltokba, 40 dolláros áron (ez 30 napos terméktámogatással jár). A több irodai alkalmazást is magában foglaló csomag hatvan napos terméktámogatással 150 dollárért lesz hozzáférhető, ám meg ezen dátum előtt, március 31-én válik letölthetővé a szoftver ingyenes változata.

A Red Hat Linux életében a legjelentősebb változást az egymás mellett futó, párhuzamosan működő programok kezelésének javulása jelenti. A Native Posix Threading Library névre keresztelt rendszer egész mély változásokat is magával hoz a kernel és a szoftverek közti kommunikációban. Ennek eredményeként mind a szerver taskok (Java programok, adatbázis-kezelés), mind a desktop szoftverek (Mozilla böngésző, Openoffice) teljesítménye javul a korábbi változathoz képest – mondta Wilson.

Emellett fejlesztésre került a Bluecurve (a felhasználói felület teszreszabása), illetve most először jelenik meg a CUPS, azaz a Common UNIX Printing System használata. Rossz hír viszont, hogy a változtatások miatt néhány régebbi szoftver működése nem megfelelő lesz, ez főleg a 3D-s grafikus kártyák (Nvidia, Ati) támogatását érinti, illetve a Sun Microsystem egyes Java-s alkalmazásait. Szintén a negatívumok között említhető az Access Control listák (mellyel az adminisztrátor nagyon pontosan meghatározhatja, melyik felhasználó milyen erőforrásokat kaphat a rendszerből) kimaradása, illetve az Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) támogatásának hiánya. Ezt utóbb a notebook tulajdonosoknak lehet fájó pont.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés