Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mandrake Linux 9.1

Laptop

Mandrake Linux 9.1

Már letölthető a megújult Mandrake Linux is, mely sorban a 9.1-es verziószámot kapta.

A Mandrake operációs rendszereinek elkészítéséhez mindig is kérte a felhasználók segítségét: maga a linux ingyenesen letölthető, de csak azok számára, akik csatlakoztak a Mandrake Linux Users Clubhoz. Ennek a tagságnak azonban éves anyagi vonzata van – igaz, közelébe sem ér egy microsoftos operációs rendszer licencének árához. Lehetőség van dobozos változatok rendelésére is (ezek április közepén lesznek elérhetők), három különböző csomagban: Standard, Powerpack és Prosuite. Az alapverzió ára 40 dollár, ez két CD-t és harminc napos telepítési támogatást foglal magába. 70 dollárba kerül a Powerpack változat (7 CD, felhasználói kézikönyv és 60 napos támogatás), míg a Prosuite-ért 200 dollárt kell fizetni (ehhez 8 CD, egy DVD és a felhasználói kézikönyv jár, valamint 90 napos telepítési támogatás).

Lássuk kicsit konkrétabban, mit tud a Bamboo kódnevű linux: a 2.4.21-es kernelre épülő operációs rendszerhez járó szoftverek listája a következő:
XFree 4.3
Glibc 2.3.1
GCC 3.2.2
Apache 2, Samba 2.2.7a, MySQL 4. 0.11, ProFTPD 1.2.7, Postfix 2.0.6, OpenSSH 3.5
KDE 3.1, GNOME 2.2, IceWM 1.2, WindowMaker 0.8, Enlightenment 0.16.5, BlackBox 0.62
OpenOffice.org 1.0.2, KOffice 1.2.1
Mozilla 1.3, The GIMP 1.2.3, XMMS 1.2.7

Mivel a Mandrake Linux Pentium processzorokra, illetve az annál újabb CPU-kra lett optimalizálva, ezért ennél régebbi processzorral bíró PC-n nem futtatható – a fejlesztőcég weboldalának állítása szerint. Támogatja viszont a Wi-Fi-t, a hamarosan debütáló 9-es Red Hat Linuxból kimaradt ACPI-t és a nyomtatást egységessé tévő CUPS-t is. Fejlesztői szerint a megújult telepítési eljárás egyben egyszerűbbé is vált, s az új hardvereszközök felismerése és konfigurációja is jobb lett a korábbi változathoz képest.

Számos eszköz áll a felhasználó rendelkezésére, hogy az operációs rendszert karban tartsa (urpmi, urpme, Software Manager, MandrakeUpdate, Mandrake Control Center). A fenti programlistában látható, hogy az irodai felhasználást is támogatja a Mandrake Linux az OpenOffice és a KOffice révén. Természetesen szerverként is megállja a helyét, köszönhetően a megújult szolgáltatásoknak: DrakGW (amely az Internet-megosztásért felelős), Apache 2 szerver; valamint a Samba és a MySQL új változatai is a hatékonyabb munkavégzést segítik. Rendelkezik spamszűrővel (SpamAssasin 2.44) is.

Nagy hangsúlyt fektettek a biztonságosságra: négy biztonsági szint közül lehet választani, attól függően, mennyire fontos munkát végez a rendszer. A Mandrake Control Centerében pár kattintással bekonfigurálható Shorewall tűzfal 1.3.14-es változata került a programcsomagba, emellett természetesen támogatja a következőket is: GnuPG, OpenSSH, SSL.

A 60 nyelven tudó operációs rendszer minimálisan 64 MB memóriát igényel, de a fejlesztők 128 MB-nyit javasolnak. Merevlemez tekintetében is talán picit elszaladt a ló: minimálisan 100 MB kell a 9.1-es Mandrake Linuxhoz, de 1 GB javallott.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés