Connect with us

Miniatürizált operációs rendszerek II.

Laptop

Miniatürizált operációs rendszerek II.

Az olvasói visszajelzések után egy kicsit tovább kutakodtunk a parányi operációs rendszerek tekintetében. Ennek eredményéről olvashat most a kedves Terminal látogató.

A miniatürizált operációs rendszerek című cikk megjelenése után több olvasói reagálás is érkezett, melyben felhívták szerkesztőségünk figyelmét további, kis helyfoglalású OS-ekre. Három ilyen operációs rendszert mutatunk be röviden, célunk nem az egyes OS-ek teljeskörű ismertetése, hanem csak kedvcsináló kipróbálásukhoz.

µnOS

Ezen operációs rendszer telepítendő (demo)változatának mérete 500 KB alatt marad, le lehet tölteni önkicsomagoló (Windows 9x/Me/NT/2k/XP alá) és ZIP változatban is. Mikrokernele mindössze 72 KB, s a mikrokernel a nanokernelen technológián alapszik (ez utóbbi mérete csak 8 KB). Szimmetrikus többszálas végrehajtásra képes, még az FPU szintjén is, illetve prioritás alapú ütemezéssel működik.

Rendelkezik a rossz driverektől való rendszervédelemmel és többféle VGA módot (akár 1600×1200 pixelig) is támogat (256 színig). Desktopján a fentieknek megfelelően egyszerre több program futásának megjelenítésére is képes, emellett konzolrésszel is fel van szerelve a parancssoros utasítások kiadására.

További elemei, jellemzői: Program menedzser, Shutdown menedzser, továbbfejlesztett Windows menedzsment, kliens/szerver architektúra, virtuális file-rendszer stb. Minimális hardverigénye egy legalább 100 MHz-es 486-os processzor, 16 MB-nyi operatív tár, standard VGA grafikus kártya és 1,44 MB-os floppymeghajtó.

SkyOS

Második versenyző a SkyOS, melynek legújabb, 3.9.6-os változata már az előző operációs rendszerhez képest jóval több helyet foglal el, ám a kicsivel több mint 9 MB-os telepítő még mindig nagyságrendekkel kevesebb helyet igényel, mint például a Windows gigászok.

Nagyobb tudása meglátszik a file-rendszerek támogatásában is, a következőket képes kezelni: FAT 12/16/32 és Ext2. Mivel desktop operációs rendszer, ezért használata viszonylag könnyű – ugyanakkor rendelkezik command shellel is a szöveges parancsok bevitelére. A multitaskos OS képes Internetre csatlakozni.

Rengeteg képességéből néhány felsorolásszerűen: 32 bites védett mód, hardver multitask, virtuális memória használata, multiprocesszoros támogatás (akár 16 CPU-ig!), PCI támogatás, dynamic link library (DLL) támogatás, az eszközök széles körét támogató driverek, hálózattámogatás (Ethernet, IP, TCP, UDP stb.), akár 32 bites grafikus mód használata, virtuális multidesktopok használata, OpenGL támogatás (akár a Quake II is játszható rajta) stb.

Hardverigény szempontjából bizonyos tekintetben kevesebbel is beéri, mint a µnOS, egy 486-os processzor, 8 MB memória és egy VGA kompatibilis videokártya az összes igénye – na persze egy bootolható háttértáron kívül (floppy, merevlemez vagy CD-ROM).

MenuetOS

A 32 bites assembly-ben írt operációs rendszer cikkünk utolsó résztvevője. Mivel General Public Licenc alatt terjesztik, ezért kifejezetten a szoftverbarkácsolóknak ajánlott: a forráskód letölthető és módosítható is. Képes a multitaskra és a többszálas utasításvégrehajtásra is.

A méretét tekintve egy floppy-ra felférő OS grafikus kezelői felülettel rendelkezik, mely akár 16 millió szín megjelenítésére is képes akár 1280×1024-es felbontás mellett is. Az alkalmazásokhoz és a kernelhez szerkesztő és compiler is tartozik. További képességei: Ethernet támogatás (TCP, UDP, ICMP, IP), HTTP és MP3 szerver, skinezhető alkalmazásablakok (bár ezt talán nem annyira fontos), IRC-kliens stb.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom