Connect with us

Hirdetés

technokrata

Végleges információk az Intel újgenerációs processzoráról

Laptop

Végleges információk az Intel újgenerációs processzoráról

Az Intel Centrino márka által képviselt technológia az Intel Pentium M processzort, az Intel 855 lapkakészlet-családot és az Intel PRO/Wireless 2100 Network Connection hálózati csatolót egyesíti. Az összes alkatrész a mobilitást elsődleges célként szem előtt tartva került optimalizálásra, érvényesítésre és bevizsgálásra.

A processzor egy új, kifejezetten a mobil működéshez optimalizált mikroarchitektúrára épül, amely nagyon teljesítményt és alacsonyabb áramfogyasztást tesz lehetővé hosszabb akkumulátoros használati idő mellett, mint a ma szokásos rendszerek. A legfontosabb tulajdonságok: a Micro-Ops Fusion, amely lehetővé teszi két mikro-művelet eggyé kombinálását a gyorsabb végrehajtás és az energiatakarékosság érdekében; az Advanced Instruction Prediction – egy új implementációs technológia – csökkenti a rendszer össz-késleltetését a nagyobb teljesítmény és kisebb áramfogyasztás érdekében; valamint a Dedicated Stack Manager, amely csökkenti a végrehajtandó mikro-műveletek számát, hogy ismét csak nagyobb teljesítményt nyújtson alacsonyabb fogyasztás mellett.

A processzor 130 nanométeres gyártási technológiájával készül és 77 millió tranzisztort tartalmaz. Része egy 400 megahertzes, az áramfogyasztásra optimalizált rendszersín, egy 1 megabyte-os, alacsony fogyasztású L2 cache (amely ha nincs rá szükség, kikapcsolja a nagysebességű memória egy részét), valamint a platform össz-áramfogyasztását csökkentő technológia. Támogatja az Enhanced Intel SpeedStep technológiát, többféle feszültségen és frekvencián képes működni, valamint kezeli a Streaming SIMD Extensions II-t.

Az Intel 855 lapkakészlet-család két, kifejezetten a mobil piacra szánt lapkakészletből áll. A 855PM különálló grafikus vezérlőt támogat, a 855GM pedig beépítve tartalmazza az Intel Extreme Graphics 2 technológiát. Az új lapkakészletek szintén támogatják az Enhanced Intel SpeedStep technológiát, a Deeper Sleep Alert State-et és egy belső időzítőjük automatikusan kikapcsolja a lapkakészlet óráját, ha a lapkakészlet inaktív. A 855GM lapkakészlet szintén képes a fogyasztáscsökkentés érdekében a grafikus teljesítmény szabályozására. Mindkét lapkakészlet része egy 400 megahertzes processzor-rendszersín, egyaránt maximum 2 GB DDR 266-os memóriát képesek kezelni, valamint támogatják az USB 2.0-át és az Intel I/O Hub architektúráját.

Az Intel PRO/Wireless 2100 Network Connection úgy készült, hogy egyszerűen csatlakoztatható legyen a 802.11b WiFi minősítésű hozzáférési pontokhoz. Támogatja a modern vezeték nélküli LAN biztonsági szabványokat, így a 802.11x-et, a WEP-et és a VPN-technológiákat, valamint szoftveresen frissíthető lesz a WPA kezelésére. A Cisco Systemsszel folytatott stratégiai együttműködés eredményeképpen az Intel Centrino mobiltechnológia támogatni fogja a Cisco LEAP-ot is, és szoftveresen frissíthető lesz a Cisco Compatible Extensionsre.

Az Intel PRO/Wireless 2100 hálózati kapcsolat be lett továbbá vizsgálva a vezető VPN-(virtuális magánhálózat) gyártók termékeivel. A vezeték nélküli kártya kapható az Intel PROSet szoftverrel is, amely számos egyszerű használati és energiatakarékossági funkciót kínál. Támogatja az Intel által kifejlesztett technológiát, amely csökkenti a 802.11 jelek és bizonyos Bluetooth eszközök interferenciáját.

A mobil teljesítmény és az akkumulátoros használati idő mérése

A MobileMark 2002, az akkumulátoros használati időt és a teljesítményt egyaránt mérő első teszt eredménye szerint az Intel Centrino mobiltechnológiára épülő rendszerek akár öt vagy több órányi akkumulátoros üzemidőt képesek biztosítani, szemben a mobil Intel Pentium III-M processzor alapú rendszerek mintegy 4, illetve a mobil Intel Pentium 4-M processzor alapú rendszerek közel 3 órájával. Ugyanezen teszt szerint az Intel Centrino mobiltechnológia 41 százalékkal nagyobb teljesítményt kínál több irodai alkalmazás egyidejű futtatása esetén, mint egy 1,2 gigahertzes mobil Intel Pentium III–M processzor alapú rendszer, illetve 15 százalékkal nagyobbat, mint egy 2,4 gigahertzes mobil Intel Pentium 4-M processzorra épülő rendszer.

Az Intel Centrino mobiltechnológiára épülő felhasználók ezenfelül 59 százalékkal jobb internetes teljesítményre számíthatnak a WebMark teszt szerint az 1,2 gigahertzes mobil Intel Pentium III–M processzor alapú rendszernél, illetve 15 százalékkal jobbra a 2,4 gigahertzes mobil Intel Pentium 4-M processzorra épülő rendszereknél.

A termék ára

Az Intel Centrino mobiltechnológia ára az Intel 855PM lapkakészlet, az Intel PRO/Wireless 2100 hálózati kapcsolat és az 1,60, 1,50, 1,40 illetve 1,30 gigahertzes Intel Pentium M processzor árából tevődik össze: 1000 darabos megrendelés esetén rendre 720, 506, 377 illetve 292 dollár. Az Intel Centrino mobiltechnológia elérhető alacsony feszültségű, 1,10 gigahertzes processzorral is 345, illetve ultraalacsony feszültségű, 900 megahertzes processzorral 324 dolláros áron.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés