Connect with us

A linuxok jövője az IBM-SCO peres eljáráson dől el?

Laptop

A linuxok jövője az IBM-SCO peres eljáráson dől el?

Nem hagyta válasz nélkül a Kék Óriás az egymilliárd dolláros kárigény bejelentését és a peres eljárás megindítását, mellyel az SCO Group kíván nyomást gyakorolni rá.

Mint korábbi hírünkben már beszámoltunk róla, az SCO Group egymilliárd dolláros kártérítést szeretne az IBM-től kapni azért, mert szerinte az óriásvállalat megsértette az SCO-val kötött megállapodását. Ezen egyezmény szerint az IBM – annak ellenére, hogy rendelkezik saját változattal (AIX) – licenceli az SCO UNIX technológiáját. A megállapodás értelmében ezt továbbadnia az IBM-nek nincs joga – az SCO szerint azonban pontosan ez történt, mikor a Kék Óriás az ingyenesen terjeszthető linuxok számára is hozzáférhetővé tette a technológiákat.

Az IBM természetesen nem hajlik meg az SCO akarata előtt: ha perre kerül a sor, minden bizonnyal a legismertebb ügyvédeket fogja felfogadni. Mike Fay, az IBM kommunikációs részlegének elnöke elmondta, hogy korábban nem kaptak semmiféle jelzést az SCO-tól, hogy bármiben is megsértenék a két cég közötti szerződést. Gyakorlatilag hidegzuhanyként érte a céget az SCO lépése; azt viszont hozzátette, hogy nem hagyják magukat.

Több elemző is úgy véli, ha az IBM elvesztené a pert, akkor az csapást mérhetne az ingyenes szoftverek piacára, hiszen így az egyes Linux disztribúciók is perelhetővé válnának a precedens értékű ítélet után. Igaz, az SCO-nál igyekeztek minden aggódót megnyugtatni, hogy az általuk indított jogi akció csak az IBM ellen irányul – node nemcsak az SCO készít UNIX-okat…

A Sun és a HP is érintett a UNIX-licenc ügyben. Legalábbis olyan szinten, hogy ezen két cég szintén az SCO-tól vette meg a UNIX licenceket – igaz, ezeket kompletten, így nekik nincs is mitől tartani (jelenleg). A Red Hat képviselői is megszólaltak az ügy kapcsán, ártatlanságukat hangoztatva.

Fay nem árult el részleteket a perrel kapcsolatban.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom