Connect with us

Hirdetés

technokrata

Montana Rt.: 2002-ben is folytatódott a termékstruktúra váltás

Laptop

Montana Rt.: 2002-ben is folytatódott a termékstruktúra váltás

A Montana tovább folytatta a 2001-ben elkezdett szerkezetátalakítását, melynek eredményeképpen a Montana Csoport forgalmán belül 2002-ben 48%-ot képviselt a szolgáltatások aránya. A cég stratégiájának megfelelően továbbra is a magas hozzáadott értékű tevékenységeit erősíti.

A 2002-es évben az informatikai piac csak szerény javulást tudott felmutatni, így az elhúzódó válságára a Montana Rt. szerkezetátalakítással válaszolt. Ennek egyik eredménye, hogy a Montana Csoport a tavalyi évet a megelőző évhez hasonlóan 6 milliárd forintos forgalommal tudta zárni. A Csoport magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat előtérbe helyező szerkezeti és termékstruktúra átalakítása a 2002-es évben is folytatódott, így tovább tudta növelni az árbevétel szolgáltatásokból származó arányát 48%-ra. E folyamatnak köszönhetően elmondható, hogy a Montana ma már nagy hozzáadott értéket nyújtó megoldásszállító cég. A szolgáltatási tevékenységen belül kiemelkedően jól szerepelt az alkalmazásfejlesztési részleg, melynek bevétel növekedése 151%-os volt. A másik kiemelt szolgáltatási terület, a szerviz és rendszerintegráció 75%-os növekedést könyvelhetett el. A magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltatási területből származó bevételeinek növekedésével együtt nőtt a Montana profitabilitása is. A Montana Csoport Magyarországon képződött adózás előtti nyeresége így megközelíti a 80 millió forintot.

A Montana Rt. forgalmának iparági megoszlása a következő: az ipari vállalatok 52%-kal, a kereskedelem és telekommunikáció 22%-kal, a pénzintézetek 4%-kal, míg a kormányzat 16%-kal részesedtek a forgalomból.

A 2002-es évben befejezett nagyobb projektek:
– A Montana Rt. befejezte a MOL Rt. országos hálózatának és mintegy 340 helyi hálózatának rekonstrukcióját. A MOL országos hálózatát sikerült teljesen Cisco eszközökre átállítani, beleértve a titkosítást is. Az átállítás sikeres volt, a rendszer fennakadások nélkül működik.
– A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF) végzett projekt során a Montana mint a Microsoft alvállalkozója több szakaszban, több feladatot valósított meg. Elsőként a PSZÁF által használt hatféle adattárolási rendszerből egységes adatbázis-szerkezetbe migrálta a felügyelet által konstans módon használt adattartalmakat. Ezt követően egy, a migrált adatokat felülvizsgáló alkalmazás kifejlesztésé történt meg. Utolsó igényként mindehhez egységes irattári rendszer-alkalmazást fejlesztett ki a Montana.
– A Főtáv Rt.-nél az EDS Magyarország Kft. alvállakozójaként a Montana outsourcing (erőforrás-kihelyezés) keretében látja el a hálózati eszközök (routerek, switchek stb.), a szerverek és a kliens géppark üzemeltetési feladatait. Ez összesen körülbelül 600 eszköz felügyeletét jelenti. A Montana ügyelete a hét minden napján, 0-24 óráig felkészülten várja a bejelentéseket. Meghibásodás esetén 2 órán belül megkezdődik a hiba elhárítása a helyszínen, amihez megfelelően felszerelt cserealkatrész raktár áll rendelkezésre. Az előzőekben felsoroltakon kívül a Montana ellátja a nyomtatópark javítási feladatait is.
– A Montana Rt. a Takinfo Kft-nél megoldotta hogy az egyes takarékszövetkezeti számlavezető rendszerek – amelyek a hitelezéssel kapcsolatos adatokat kezelik – képesek legyenek kommunikálni a BISZ Rt. által üzemeltetett BAR (Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer) rendszerrel. Ehhez egy közvetítő rendszer (TBAR rendszer) felépítése és üzemeltetése szükséges, melynek az a feladata, hogy összekapcsolja a számlavezető rendszert és a BAR rendszert annak érdekében, hogy a takarékszövetkezetek megfeleljenek a törvényi előírásoknak. A BAR rendszer így naprakész adatokat szolgáltat a szövetkezetek részére az adósok aktuális hiteleinek állapotáról.
– A Montana Rt. nyerte el azt a lehetőséget, hogy a Brau Union Hungaria Sörgyár Rt.-nél egy több lépcsőben megvalósítandó integrált informatikai rendszert megtervezzen, bevezessen, és konfiguráljon, valamint, hogy ezzel párhuzamosan, egy vállalati portált kialakítson. Első körben a felvázolt informatikai fejlesztés egyik fontos részét fejezte be a Montana Rt. Sikeresen bevezette a saját fejlesztésű intranetes portáljának, a MonLine-nek legújabb, .Netes változatát, a Microsoft Exchange levelező és csoportmunka rendszert, illetve egy a Microsoft Active Directory-ra épülő címtárszolgáltatást.

A megváltozott gazdasági körülményekre a Montana Rt. 2002-ben a termékstruktúra-váltás mellett a teljes tevékenységi és back office területre kiterjedő ISO 9001 tanúsítással válaszolt. A minősítési rendszer megszerzését a Montana Rt. saját fejlesztésű szoftverei is segítették, lévén a cég nem csak kifejleszti, hanem cégen belül használja is saját termékeit. Ilyen szoftverek például a MonDoc integrált irodai munkatámogató rendszer, a MonLine intranetes és internetes hírportál és a MonPhone híváslistázó.

A 2002-es év során a Montana megtartotta és fejlesztette partnerkapcsolatait. A Montana Rt. szakmai és technikai felkészültségének köszönhetően 2002-ben elnyerte a rangos Microsoft Gold Certified Partner for Collaborative Solutions minősítést, mely egyedülálló szakértelmet ismer el a hazai informatikai vállalatok között. A minősítés megszerzésének előfeltétele volt, hogy a cég magas szintű felkészültsége mellett megfelelő felhasználói referenciákkal is rendelkezzen. A Montana ugyancsak 2002-ben nyerte el a Novell Business Expert minősítést.
A Montana sok éve jelentős beszállító az államigazgatásban, és az MKGI keretszerződés alapján minősített szállítóként széles termékskálát kínál a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó intézményeknek: Hewlett-Packard, Fujitsu-Siemens, IBM és Sun hardvereszközöket és Microsoft, Oracle és Novell szoftvereket.

A Montana Rt. 2002-es eredményei igazolják a cég stratégiai szerkezetváltását. A 2003-as évben a cég további növekedést tervez a dinamikusan fejlődő rendszerintegrációs és a szoftverfejlesztési területeken.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés