Connect with us

technokrata

1 milliárd dollár kártérítés – jogtalanul megosztott UNIX-os titkok a linuxos világnak?

Laptop

1 milliárd dollár kártérítés – jogtalanul megosztott UNIX-os titkok a linuxos világnak?

Rekordösszegű kártérítést fizethet az IBM, ha bebizonyosodik, hogy jogtalanul alkalmazta a birtokában levő tudást.

Az SCO Group, azaz a Caldera jogi lépéseket tett a világ egyik legnagyobb, az IT-világban érdekelt cég, az IBM ellen. A vád szerint a Kék Gigász olyan UNIX titkokat tett elérhetővé az ingyenes szoftvereket készítők számára, melyek megosztására nem lett volna joga. A Salt Lake City-ben elindított peres eljárás szerint az IBM az SCO-nak jelentős kárt okozott azzal, hogy a disztribútortól licencelt technológiát a Linuxok teljesítményének, tudásának növelésére fordította.

Még januárban kezdett pénzt kérni az SCO szoftver eljáráskönyvtárainak használatáért – megpróbálván javítani a csökkenő bevételeken. Így nem meglepő, hogy most igen érzékenyen érinti az IBM lépése. Egyébként a cég 1995-ben vásárolt magának saját UNIX licencet, amelyet az IBM az SCO-Caldera-tól továbblicencelt – annak ellenére, hogy a Kék Óriás rendelkezik saját UNIX verzióval (AIX).

Mivel a Linux kulcsfontosságúvá vált az IBM jelenlegi szoftverstratégiájában, ezért nem csoda, hogy igyekszik még vonzóbbá tenni az ügyfeleknek. Az SCO szerint azonban eközben jogtalanul járt az amerikai vállalat, megsértve a két cég közötti szerződést. Az SCO-nál arra hivatkoznak, hogy az IBM-mel történt megállapodásuk értelmében ez utóbbi nem oszthatta volna meg további cégekkel az SCO-tól licencelt UNIX-technológiát. S hogy lássa mindenki, nem a levegőbe beszélnek: 1 milliárd dolláros kártérítést kérnek szabadalomsértésért.

Az IBM egyelőre nem kommentálta az esetet.Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

Dotkom

Black Friday

Dotkom

Indul a Black Friday hete az Euronics-ban

2019. november 12. kedd

Dotkom

Rekord összegű kártérítést kap a svéd Foreo

2019. november 8. péntek
JunctionX Budapest
red november

Dotkom

Black Friday helyett Red November a Vodafone-nál

2019. november 1. péntek
OTP Simple

Dotkom

Egyre többen vásárolunk mentett kártyaadatokkal

2019. október 31. csütörtök