Connect with us

technokrata

Miért mennek el a multik kishazánkból?

Laptop

Miért mennek el a multik kishazánkból?

Szinte mindennapos eseménnyé vált az utóbbi időben hogy egy-egy óriásvállalat felhagy a magyarországi termeléssel és olcsóbb országba telepíti gyártását. Vajon mitől menekülnek a multinacionális cégek?

Az utóbbi fél évben több multinacionális cég döntött magyarországi gyárának bezárásáról. Legutóbb a Royal Philips Electronics jelentette be, hogy a képcsöves (CRT) monitorgyártását Szombathelyről áthelyezi Kínába költséghatékonyság okán. Ugyanis a Szombathelyen gyártott képcsöves monitoroknál már van modernebb, és keresettebb. Tavaly októberben a székesfehérvári IBM-gyár munkaállományát érte csapás, amely összesen 3.700 kenyérkeresőt érintett, ebből 2.100 fő az IBM munkavállalója, 1.600 pedig úgynevezett kölcsönzött munkaerő volt. Az IBM Storage Technology Divízió a merevlemez-meghajtók piacán tapasztalható kereslet-visszaesés miatt volt kénytelen az üzemét bezárni. A döntés elvileg független a winchester-gyártás Hitachihoz történő áthelyezésétől. Decemberben a kellemetlen piaci viszonyokra hivatkozva állította le gyártósorait a Kenwood is, amely szintén Kínáért hagyta el Székesfehérvárt. A manőver 190 embert tett az utcára.

Az egzotikusabb éghajlatra való áttérési kényszer illetve a roló-lehúzás nemcsak az IT szektort fertőzte meg. 2001-ben a francia Danone élelmiszeripari multi szerette volna Győri Kekszgyárának a bezárását, amely kormányzati nyomásra mindettől megmenekült, viszont a jelentős átszervezéseknek köszönhetően 300 munkahely szűnt meg.

Idén elsőként Bonyhádon jelentették be, hogy a konszern vezetőinek nyomására itthon már nem gyártanak több Salamander cipőt. Ennek következtében a cég tulajdonában levő Sabona Cipőipari és Kereskedelmi Kft. dolgozói közül nagyjából 860 marad állás nélkül. Székesfehérvárt tovább tébolyította az Ikarusbus tavaly decemberi bejelentése, amely a termelés leállítását adta hírül. Ez nagyjából 500 fővel súlyosbítja a tavalyi 200 fős leépítést.

Hasonlóan nagy trauma elsőként 1991-1992-ben érte a foglalkoztatás fellegvárának tartott, kiváló földrajzi adottságokkal rendelkező Székesfehérvárt, annak is a munkaerőpiacát, amikor a Videoton piacvesztése és átszervezései miatt néhány hónap alatt mintegy 6.000 embert bocsátott el állásából.

Kína elsőként 2000-ben csábította el a sárbogárdi Mannessmann autórádió-gyártását, amelyet nyílegyenesen követett a japán Shinwa is. A legnagyobb áttelepülést a Microsoft idézte elő, mikor a Flextronics sárvári gyárából a rizs hazájába helyezte át játékkonzoljának gyártását. A döntés 300 munkavállalót érintett.

A távozó cégek gyakran hivatkoztak arra, hogy Kínában szélesebb a beszállítói kör, könnyebb és gyorsabb az alkatrészek beszerzése, összeszerelése, továbbá a munkaerő is jóval olcsóbb. A bezáró cégek esetenként az erős forintra vagy szintén a növekvő bérekre hivatkoznak, döntéseiket a legtöbb esetben gazdaságossági számítások is alátámasztották. Az is nagy problémát jelentett, hogy a felértékelődött forint a csak exportra gyártott termékek értékesítését igen hátrányosan érintette.

De ha már az okoknál tartunk, ne feledkezzünk el arról sem, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk még riasztóbbá teszi az amúgy is emelkedő minimálbért, emellett Kínában a fogyasztási javak – autók, PC-k, szórakoztató elektronikai termékek – iránti igény hatalmas és exponenciálisan nő. Így a multik ott gyártanak szívesebben, ahol olcsó munka mellett helyben történik a felvásárlás.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle