Connect with us

technokrata

Safari – Apple fejlesztésű, új böngésző

Laptop

Safari – Apple fejlesztésű, új böngésző

Háromszor gyorsabb megjelenítés, mint amire az Internet Explorer képes Macintosh-on – állítja Steve Jobs.

Egy 1997-es megállapodás szerint a Macintosh-ok alapértelmezett böngészőként a Microsoft Internet Explorerét alkalmazták. Az öt éves szerződés azonban tavaly véget ért – ezután jött létre a Safari. Jobs elmondása szerint a browser fejlesztése során arra figyeltek, hogy a megjelenítendő tartalom kapjon nagy hangsúlyt – ezzel magyarázta az Apple frontembere a böngésző puritánságát (a béta állapotú szoftver kinézete még változhat a végleges verzió megjelenésével). A Safari HTML-értelmezője a KDE nyílt forráskódú Konqueror
projektjéből származó KHTML-motorra épül.

Ezzel egy időben a cég piacra dobta Keynote nevű alkalmazását is, mely egy olyan prezentációs eszköz, ami elsősorban a Microsoft Powerpointjának kíván konkurenciát állítani. Az Adobe PDF, az Apple QuickTime formátumát és a Powerpoint file-okat is támogató szoftver 100 dollárért vásárolható meg.

Az (akár szerverünkről is) ingyenesen letölthető és Mac OS X 10.2 operációs rendszeren futó Safari böngésző és a Keynote megjelentetésével az Apple felvette a kesztyűt – véli Michael Gartenberg, a Jupiter Research elemzője. Szerinte ezzel kétes vizekre evezett a Jobs alapította cég, ugyanis a Microsoft ezen lépéseket látva könnyen késleltetheti saját, Macintosh-ra írt böngészője vagy szintén ugyaneme operációs rendszerre fejlesztett Office-a újabb változatainak kiadását. Ráadásul sok múlik a kompatibilitáson, ha ezzel problémák lesznek, az Apple könnyen saját tervébe dőlhet.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek