Connect with us

Hirdetés

technokrata

Safari – Apple fejlesztésű, új böngésző

Laptop

Safari – Apple fejlesztésű, új böngésző

Háromszor gyorsabb megjelenítés, mint amire az Internet Explorer képes Macintosh-on – állítja Steve Jobs.

Egy 1997-es megállapodás szerint a Macintosh-ok alapértelmezett böngészőként a Microsoft Internet Explorerét alkalmazták. Az öt éves szerződés azonban tavaly véget ért – ezután jött létre a Safari. Jobs elmondása szerint a browser fejlesztése során arra figyeltek, hogy a megjelenítendő tartalom kapjon nagy hangsúlyt – ezzel magyarázta az Apple frontembere a böngésző puritánságát (a béta állapotú szoftver kinézete még változhat a végleges verzió megjelenésével). A Safari HTML-értelmezője a KDE nyílt forráskódú Konqueror
projektjéből származó KHTML-motorra épül.

Ezzel egy időben a cég piacra dobta Keynote nevű alkalmazását is, mely egy olyan prezentációs eszköz, ami elsősorban a Microsoft Powerpointjának kíván konkurenciát állítani. Az Adobe PDF, az Apple QuickTime formátumát és a Powerpoint file-okat is támogató szoftver 100 dollárért vásárolható meg.

Az (akár szerverünkről is) ingyenesen letölthető és Mac OS X 10.2 operációs rendszeren futó Safari böngésző és a Keynote megjelentetésével az Apple felvette a kesztyűt – véli Michael Gartenberg, a Jupiter Research elemzője. Szerinte ezzel kétes vizekre evezett a Jobs alapította cég, ugyanis a Microsoft ezen lépéseket látva könnyen késleltetheti saját, Macintosh-ra írt böngészője vagy szintén ugyaneme operációs rendszerre fejlesztett Office-a újabb változatainak kiadását. Ráadásul sok múlik a kompatibilitáson, ha ezzel problémák lesznek, az Apple könnyen saját tervébe dőlhet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés