Connect with us

technokrata

Egy francia származású magyar leány angol és amerikai kézben – szabad a verseny?

Laptop

Egy francia származású magyar leány angol és amerikai kézben – szabad a verseny?

Nemzetközi érdeklődés középpontjában a Vivendi Telecom Hungary eladásának ügye.

Mint már arról korábban beszámoltunk, nem is olyan rég felreppent az a hír, miszerint a Vivendi eladja magyarországi leányvállalatát. Ez önmagában nem is akkora esemény, hiszen az eladósodott francia anyavállalat, a Vivendi Universal (VU) pénzügyi nehézségei miatt számos érdekeltségét kínálta megvételre, így az sem ment csodaszámba, hogy az értékesítendő cégek listáján az a magyar Vivendi is helyet kapott, melynek fejlesztésére az utóbbi években igen sokat költött a VU.

A Népszabadság után az osztrák Erste Bank is tudatta keddi közleményében, hogy megerősíti a hírt. A bank szinte biztosnak vélte, hogy az ár jóval alulmarad a VU által áhított jelentős adósságcsökkentő 450 millió dollártól, ám koránt sem volt meglepő, hogy a brit és az amerikai beruházói csoport befektetéshez találta legvonzóbbnak a magyarországi vezetékes telefóniát. (A vásárlók az elsősorban biztosítási szektorból ismert American International Group (AIG), valamint az angol távközlési befektetési társaság, a GMT Communications Partners.)

Tehát a Vivendi Telecom Hungary (VTH) eladása várható volt, az új tulajdonosok stratégiai terveit azonban sötét homály fedi. Mint ismeretes a VTH iránt kizárólag kockázati tőkések érdeklődtek, minden bizonnyal a magyar leány jó cash-flow generáló képessége miatt, a hazánkban is tapasztalható korlátozott növekedési lehetőségek viszont távol tartották a szakmai befektetőket. Az Erste Bank szerint a felvásárlók valószínűleg olyan növekedést biztosító ágazatokra koncentrálnak majd, mint az adatátvitel és az Internet, amely jelenleg viszonylag csekély teret foglal el a vállalatnál, végig szem előtt tartva azt is, hogy a hagyományos vezetékes távközlési piac Magyarországon csekély növekedési potenciállal bír. Azt sem lehet kizárni, hogy a vállalat vezetésében változások lesznek, ám nagyjából ez a legtöbb, ami kiférhet a csövön, ugyanis a bank elemzői szerint sem várható, hogy a Vivendinél bekövetkezett tulajdonosváltás jelentős hatással legyen a magyar távközlési piac versenyhelyzetére.

A Financial Times egyik munkatársa, Robert Wright cikke szerint a VTH megvásárlóit a szocialista vezetésű kormány vonzotta, amely azt ígérte, hogy jobb feltételeket teremt a monopol helyzetben lévő Matávval versenyző kisebb cégeknek. A brit üzleti lap a Népszabadság cikkére hivatkozva megerősítette, hogy ugyanez a konzorcium érdeklődik a PanTel többségi részesedése iránt is, s ha létrejönne az ügylet, a magyarországi vállalat erősebb versenytársa lenne a Matávnak. Egy titokzatos, neve elhallgatását kérő elemző azonban kételkedik abban, hogy a tulajdonosváltás erősítené a Matáv versenytársait a helyi és a nemzetközi távolsági hívások piacán, ahol közel-távol csupán egy éve szabad a verseny.

A hangsúly továbbra is az összekapcsolási díjak nagyságán van, amelyek a jelenlegi szabályozás szerint előnytelenek az alternatív távközlési szolgáltatók számára.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle