Connect with us

technokrata

GeForce FX: már csak hetek kérdése

Laptop

GeForce FX: már csak hetek kérdése

Remélhetőleg hinni lehet a bejelentéseknek – ha igen, akkor igen hamar piacra kerülhetnek végre az Nvidia legújabb grafikus processzorára építkező, minden vetélytársnál nagyobb teljesítményt ígérő videokártyák.

Január harmadik hete – ezt a dátumot jelölték meg a disztribútorok. Ekkorra érkezhetnek meg ugyanis az első GeForce FX példányok a kereskedőkhöz. A teljes DirectX 9 támogatással bíró kártyák két változatban lesznek kaphatók: egy 128 MB-ot és egy 256 MB-ot tartalmazó 500 MHz-es, 16 GB/s-os adatátviteli sebességre képes, 2 ns-os elérési idővel bíró DDR II memóriával felszerelt kártya közül lehet majd választani. A kártya poligonmegjelenítési képessége több mint 350 millió háromszög másodpercenként, amely azért akkora mértékben nem előzi meg a rivális Radeon 9700 Pro-t (ennek hasonló értéke 325 millió háromszög másodpercenként).

Az elsőként megjelenő kártyák egyik forgalmazója az itthon nem igazán ismert Club-3D lehet, amely olyan NV30-as hardvereket ígér, melyek a következőt fogják tudni: 400 MHz-es RAMDAC, 2048×1536 pixeles felbontás 85 Hz mellett, NTSC/PAL támogatás, dual link DVI stb. Természetesen nem csak a Club-3D fogja megkezdeni a GeForce FX-ek értékesítését, a többi disztribútor azonban egyelőre hallgat ezen témában.

Windows 95-től fölfelé minden operációs rendszert támogat a kártya, illetve Linux és Mac OS X alatt is működőképes lesz. Ha tényleg megjelenik, akkor a GeForce FX nem élt meg sokat a 10-es vaporware listán (lásd korábbi hírünket). További, részletekbe menő információk a magyar Tom´s Hardware oldalán találhatók a kártyáról.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek