Connect with us

technokrata

Speciális szemüveg használata nélkül is élvezhető 3D-s megjelenítés

Laptop

Speciális szemüveg használata nélkül is élvezhető 3D-s megjelenítés

A Sharp úgy tervezi, hamarosan olyan LCD monitorokat és noteszgépeket dob piacra, melyek három dimenziós képek megjelenítését is tudni fogják.

3D-s képek vagy programok futtatása – ez a cél lebegett a Sharp mérnökeinek szeme előtt, amikor eltervezték a jövő noteszgépeinek és LCD-inek létrehozását. A 2003-as évben debütáló készülékek speciális szemüveg vagy szoftver nélkül is képesek három dimenziós képek, videók megjelenítésére. Nemcsak a játékosokat célozza meg a technológia, az üzleti szférából is nagy érdeklődésre számítanak a Sharpnál. A tervezőcégek mellett a gyógyászatban is nagy hasznát lehetne venni az ilyen megjelenítőknek.

A japán óriáscég központi üzlete a TFT kijelzők eladása: az idei év során 557 millió dolláros profitot ért el ebben az üzletágban – így egyáltalán nem meglepő, hogy a Sharp próbálkozik először ilyesmivel.

Magát a kijelzőt úgy kell elképzelni, mint egy TFT szendvicset: a két TFT panelt egy parallax határ választja el egymástól, ennek révén pedig két különböző régióra osztja a képet. Ezáltal mindkét szem kicsit másként látja a kijelzőt: így képződik a 3D-s megjelenítés. Természetesen még van mit fejleszteni: körülbelül 40 centiméteres távolságból élvezhető tökéletesen a technológia, ennél közelebb vagy távolabb helyezkedve a kijelzőtől átfedés keletkezhet.

Először a japán NTT Docomo számára szállítottak olyan mobiltelefonokat, amelyek ezen technológiával felszerelt kijelzővel készültek, majd 3D-s megjelenítésre képes 15 colos LCD-k és notebookok is megjelentek mutatóba. Természetesen mindegyik készülékben kikapcsolható ez a funkció – ha a felhasználót már túlságosan zavarná a lehetőség.

A Sharp mellett a Toshiba is hasonló 3D-s monitoron dolgozik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle