Connect with us

technokrata

Mandrake: távolodás a nyíltforrású hozzáállástól

Laptop

Mandrake: távolodás a nyíltforrású hozzáállástól

Az egyik legismertebb Linux disztribútor, a MandrakeSoft úgy döntött, kicsit elmozdul a nyíltforrású filozófiától – ennek következménye a felhasználókon csapódik le.

A Linux-alapú tűzfalakat (is) készítő cég úgy döntött, megváltoztatja behatolásvédelmi szoftvereire vonatkozó licencelési feltételeit. Az új Multi Network Firewall (MNF) szoftver ugyan ingyenes, és nyíltforrású licenc (General Public License – GPL) alatt érhető el mindazoknak, akiknek nincsen szükségük támogatásra, a párizsi székhelyű Mandrake azonban más besorolás alá tette azon felhasználóit, akik terméktámogatást is igényelnek a tűzfalhoz.

Amennyiben ugyanis szüksége van a felhasználónak a cég biztosította supportra, máris egy sokkal kötöttebb licencfeltétellel (Commercial License) találja magát szembe. Csak egy számítógépre telepíthető a szoftver, amennyiben csak egy licencet vásárolt meg hozzá tulajdonosa – ezért cserében viszont számíthat a Mandrake támogatására és a frissítésekhez való gyorsabb hozzáférésre. Ráadásul az üzleti licenccel bíró felhasználók anélkül végezhetnek módosítást a programban, hogy ezt publikálniuk kellene – míg a GPL alatt ezt kötelességük megtenni változtatás esetén.

Gael Duval, a MandrakeSoft társalapítója közölte, hogy cégének fontos olyan programokat nyújtani felhasználói számára, melyekből nagyobb bevételre tehet szert. Ráadásul a licencfeltételek változása mellett továbbra is ingyenesen letölthető maradt a szoftver – amennyiben valaki komolyabban szeretne vele foglalkozni, és segítségre van szüksége, akkor viszont forduljon hozzánk bizalommal – mondta Duval.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle