Connect with us

technokrata

Cisco IP telefónia már a Nyíregyházi Főiskolán is

Laptop

Cisco IP telefónia már a Nyíregyházi Főiskolán is

Végéhez közeledik a Nyíregyházi Főiskola tavaly megkezdett rekonstrukciója, amelynek keretében az intézmény két, összesen közel húszezer négyzetméter alapterületű épülettel, valamint vadonatúj informatikai és kommunikációs eszközparkkal gyarapodik. A főiskola IP alapú telefonrendszert magában foglaló belső hálózatát a Cisco Systems eszközeivel építették ki.

A felsőoktatás reformját célzó OM-projekt keretében két épület felépítésére és a meglévők informatikai fejlesztésére összesen 5,6 milliárd forintot nyert el két éve a Nyíregyházi Főiskola. A nemrégiben zárult első szakasz részét képezte az új épületek szerkezetkész átadása és a jelenlegi három telephely teljes informatikai-távközlési rendszerének korszerűsítése. A hálózati fejlesztést a HP Magyarország, mint a Cisco Systems hazai Gold partnere végezte. A több százmillió forintos beruházás során a Cisco Systems és a Compaq eszközeivel közel ezernyolcszáz csavart érpáras végpontot építettek ki, és a legkorszerűbb, Internet protokollra épülő (IP alapú) telefon- és adathálózatot alakítottak ki.

A főiskola korábban mind a tanulmányi ügyek intézése, mind a gazdálkodással kapcsolatos feladatok, illetve a könyvtári szolgáltatások területén nehézségekbe ütközött, a telefonhálózat pedig már nem volt képes kiszolgálni az intézmény távközlési szükségleteit. Az olykor napi tizenöt-tizenhatezer kimenő és ezerötszáz–kétezer bejövő hívás jelentős része a távközlési szolgáltatóval összekapcsolt, egymástól 2,5-3 kilométerre lévő telephelyek közötti forgalomból állt, s a mintegy négyszáz analóg mellék üzemben tartása évente 9,6 millió forint hálózat-karbantartási díjat emésztett fel.

Ezen a helyzeten változtatott az informatikai rendszerbe kapcsolódó 512 új Cisco IP-telefonkészülék. Az intézmény épületei közötti belső hívások – a szolgáltató érintése nélkül – március óta már az új belső hálózaton futnak, külső hívásokat pedig az arra jogosultak saját felhasználó-azonosítójuk begépelése után indíthatnak.

Míg a vezetékes szolgáltatói területen a főiskola ISDN 30-as kapcsolattal kommunikál, a három mobilszolgáltató hálózatába irányuló hívásokat a nemrégiben felszerelt nyolc mobilkijáró továbbítja, 20–60 százalékos költségmegtakarítást eredményezve az intézménynek. Az informatikai rendszer részét képező IP hálózat karbantartását ma már a főiskola saját, hét fős informatikai csapata végzi. A megoldás előnyei közé sorolható, hogy más aktív végpontra csatlakoztatva a mellékek bármikor áthelyezhetők, s a telefonközpontban működő szerveren semmilyen beállítást nem kell elvégezni.

A Nyíregyházi Főiskola számítóközpontja amellett, hogy mintegy tizenegyezer hallgató és a főiskola közel ezer dolgozója számára biztosít informatikai szolgáltatásokat, a NIIF hálózat regionális központjának szerepét is betölti: a budapesti központtal együttműködve biztosítja az akadémiai hálózatra csatlakozó huszonkilenc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény Internet-elérését.

Hasonló méretű eszközparkot telepítenek a 2003, illetve 2004 szeptemberében elkészülő, összesen mintegy húszezer négyzetméteres alapterületű két új épületben is. A rekonstrukció második szakaszának lezárultával magyar fejlesztésű épület-felügyeleti szoftver, a Buildog fogja ellátni a főiskola valamennyi objektumának az épületgépészeti, gyengeáramú, biztonságtechnikai és informatikai felügyeletét és távmenedzsmentjét.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle