Connect with us

technokrata

Microsoft támogatta Linux – felhasználói kényszerre?

Laptop

Microsoft támogatta Linux – felhasználói kényszerre?

Egy kutatócég jóslata szerint olyan ütemben terjednek a Linuxok a szerverpiacon, hogy a redmondi cég kénytelen lesz átgondolni jövőbeli stratégiáját.

Már 2004 végén kénytelen lehet a Microsoft kijönni Linuxra fejlesztett programjaival – olyan mértékben terjednek az olcsó UNIX klónok. A Meta Group jóslata szerint legkésőbb 2007-re már az összes szerver 45 százalékán Linux fog futni – így ez a fajta népszerűség oda fog vezetni, hogy ha a Microsoft jelen kíván lenni alkalmazásaival ebben az addigra már jókorává nőtt piaci szegmensben is, akkor kénytelen lesz linuxos alkalmazásokat fejleszteni (például az Exchange e-mail szoftverét, az Internet Information Servert stb.).

Természetesen jelenleg a Microsoftnak esze ágában sincs ebbe az irányba lépni. Peter Houston, a Windows szerverstratégia részlegének vezetője elmondta, hogy cége továbbra is csak Windows platformban gondolkodik. A Meta elemzése szerint azonban ami késik, nem múlik… Dale Kutnick, az elemzőcég egyik alkalmazottja úgy nyilatkozott, hogy a linuxos szervermegoldások akkora mértékben fognak megnőni, hogy eléggé kevéssé hihető, a Microsoft figyelmen kívül hagyja. Mivel a redmondi céget a gazdasági érdekek hajtják előre (mint minden, profitorientált vállalatot), ezért pont emiatt lesznek kénytelenek foglalkozni ezzel a szegmenssel is.

Emellett egy másik alternatívát is hamarosan bekövetkezőnek jósolnak az elemzők: a Meta Group szerint a Microsoft hamarosan kénytelen lesz újraárazni Windowsait, hogy felvehesse a kesztyűt a jóval olcsóbb Linuxszal szemben. A küzdelem kiéleződésének előszelét érezhette már a világ szeptemberben, amikor a redmondi óriás vezérigazgatója, Steve Ballmer komoly ellenfélnek titulálta a Linuxot és kijelentette, hogy a konkurenciával már számolni kell – riválisánál jobb termékeket kell a Microsoftnak készíteni, ha nyerni akar.

Ugyanakkor rövid távon még nincs akkora veszélyben a Windows. Abban Kutnick is egyet értett, hogy hosszabb időtartamot tekintve, minden költséget beleszámolva a Windows és a Linux között nincsen lényeges eltérés, a Pingvin előnye kezdeti alacsony árában (ingyenességében) rejlik. Jelenleg a Linux nagyobb testvéreire, a UNIX-okra jelent közvetlen fenyegetést: jövőre valószínűleg ezen operációs rendszerek piacának rovására fog majd terjeszkedni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák