Connect with us

technokrata

Gyarapodnak az olykor nehezen is telepíthető távközlési tornyok – néhány héten belül a Vodafon

Laptop

Gyarapodnak az olykor nehezen is telepíthető távközlési tornyok – néhány héten belül a Vodafon

Míg a vonalas szegmensben nem tapasztalható különösebben a liberalizáció, addig a hazai mobilszolgáltatók folyamatos versenyben vannak – szinte minden területen. Nincs ez másként a távközlési tornyok esetében sem.

Miután a Pannon GSM felmondta a Vodafone-nal kötött belföldi roaming szerződését, nyilvánvaló vált, hogy a 2002-es ősz és tél legnagyobb és leglázasabb torony- és bázisépítője a Vodafone lesz. A mobilszolgáltató előfizetői ugyanis csak december elejéig élvezhették a Pannon GSM infrastruktúrája által nyújtotta lehetőségeket. Ott, ahol a cég eddig nem tudta biztosítani a lefedettséget, az ügyfelek nem tudnak telefonálni.

A Pannon GSM bejelentését követően a Vodafone tíz hét alatt 1.238-ról 1.340-re növelte bázisállomásainak számát, mellyel a lefedettség az ország területére nézve elérte a 93 százalékot. A szolgáltató januárig közel száz további torony telepítését tervezi.

A mobiltelefon-hívások továbbítására alkalmas tornyok telepítése azonban egyre drágább, mind több a megkötés, a helyekért folyó verseny pedig tovább emeli az árat. Az építéshez közel húsz hatósággal kell egyeztetni, ráadásul sok önkormányzat előnyben részesíti, ha a cégek közös bázisállomásról szolgáltatnak. A Westelnek és a Pannon GSM-nek már többszáz közös tornya van, amely főként természetvédelmi területeken, az országhatáron és a problémásabb önkormányzatok területén áll.

A Vodafone sem hagyja magát: az elmúlt hetekben közel harmincezer érintett előfizetővel vették fel az ügyintézők a kapcsolatot, a lefedettség nélküli területeken mágnestalpú mobilantennákat helyeztek el, emellett a társaság 1800-as frekvencián működő készülékekre cserélte le a 900-as mobilokat. Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Szerencsen már zavartalan a forgalom.

Hazánkban jelenleg közel ötezer mobil-, rádió-, katonai és egyéb torony töri meg a horizontot. Ezek nem csak külsőre, de teljesítményben is különböznek egymástól. A mobilhálózatok kiszolgálására alapvetően kétféle megoldás létezik: az egyik esetben az adó-vevő antenna egy 30-100 méter magasság közötti szabad téren álló torony tetején van, míg a másik esetben maga az antenna egy épület tetején található, a hozzá tartozó berendezések pedig az épület belsejében, általában 15-20 négyzetméternyi területen helyezkednek el.

Egy kültéri torony esetében az elhatározás és a működés között általában egy év telik el. Miután megvan a helyszín, a hatóságok döntik el annak engedélyezését. A lehetséges szervezetek száma elérheti a húszat is, s ha minden simán megy, akkor is legalább fél évet igénybe vesz a procedúra. Az engedélyek begyűjtése után a kivitelezés minimum hat hétig tart. A kültéri variánsok megközelítőleg 100-140 ezer euróba kerülnek, a beltéri bázisok olcsóbbak. Az utóbbiak telepítéséért bérleti díjat kell fizetni az épület tulajdonosainak, amely a Vodafone belépése óta “toronymagas”.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle