Connect with us

technokrata

Hardver után itt a szoftver is: írjunk DVD-t!

Laptop

Hardver után itt a szoftver is: írjunk DVD-t!

Illegális vagy sem, a DVD-írásra képes szoftverek kezdenek terjedni. Ennek egyik jeles képviselője a DVD X Copy nevű program.

Tegyük be a DVD-olvasóba megvásárolt lemezünket. Tegyünk be egy üres DVD-t az íróba. Indítsuk el az írószoftvert és készítsünk egy biztonsági másolatot. Ezek után pedig tegyük egymás mellé csuklóinkat, hogy rákattinthassák a bilincset – szeretnék elérni az amerikai szerzői jogokért harcoló szervezetek.

Szerencsére nem ilyen dramatikus a helyzet, de az valóban felettébb érdekes, hogy saját használatra sem készíthető másolatot (még jó, hogy kölcsönadni egyáltalán lehet a lemezeket). Mindezekre azonban fittyet hány a 321 Studios nevű, Missouri-beli cég. A 100 dolláros áron megvásárolható alkalmazásuk, a DVD X Copy ugyanis képes másolatot készíteni bármely DVD-filmről – ráadásul nem akármilyent, hanem az eredetivel megegyező minőségűt.

Természetesen az MPAA (Motion Picture Association of America) az 1998-as DMCA törvényre hivatkozva kiélezett kaszával esett neki a cégnek. Marta Grutka, az MPAA szóvivője elutasította a 321 Studios azon érvelését, hogy saját használatra mindenkinek joga van másolatot készíteni egy lemezről. Az MPAA szerint ez csak ürügy az illegális DVD másolás robbanásszerű elterjedésére.

Lássuk azonban kicsit részletesebben a jövőt apokaliptikus vízióként lefestő MPAA által előre meghurcolt szoftvert: a DVD X Copy a következő héten kerül forgalomba az amerikai piacon. Nemcsak különálló termékként lehet hozzájutni, a Triton Technologies például saját DVD+RW meghajtóihoz, a Viper Drives nevű eszközeihez csomagolva értékesíti (egy belső meghajtó így 350, egy külső pedig 450 dollárba kerül).

A Sólyom végveszélyben nevű háborús amerikai film teljes lemásolására (9 és fél gigabyte!) egy 800 MHz-es Compaq noteszgéppel egy órára volt szükség. Ebből 25 percet az image file létrehozása igényelt, majd körülbelül ugyanennyi idő kellett az adat felírásához is (természetesen a kétrétegű technológia miatt két darab írható DVD-re volt szükség a digitális másolat létrehozására). Ennek eredményeként minden extrával együtt rendelkezésre állt az eredeti média – az írható lemezeken.

Több mint valószínű, hogy a 321 Studios hamar a bíróságon találja magát – a szoftver mindenesetre hamarosan megvásárolható.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle