Connect with us

technokrata

Kínába mennek az autórádiók is: az IBM után december 18-án leáll a székesfehérvári Kenwood

Laptop

Kínába mennek az autórádiók is: az IBM után december 18-án leáll a székesfehérvári Kenwood

A kellemetlen piaci viszonyok miatt a Kenwood is elhagyja Székesfehérvárat – Kínáért.

Újabb cég vonul ki hazánkból: a Kenwood székesfehérvári gyárában december 18-án leállnak a gépek. A multinacionális vállalat a rossz piaci viszonyok miatt veszi az útirányt Keletnek, és az esztendő végétől magyarországi telephelyét Kínába helyezi át.

Mivel innen azért messze van a Távol-Kelet, a Videoton Holdingnál 190 embert marad állás nélkül, akiknek bérhelyzetének fenntartására minden bizonnyal 3 hónap úgynevezett munkahely-megtartó támogatást biztosít a csalárd multi. A támogatást a dolgozók bérének 25-75 százalékára átmeneti zavar esetén lehet igénybe venni – legfeljebb egy évre – abban az esetben, ha az adott vállalkozás írásban jelzi, a támogatás lejártakor legalább a korábban igénybe vett juttatás időtartamával megegyező ideig foglalkoztatni tudja dolgozóit.

A számítástechnikai, elektronikai iparágat sújtó kereslet-visszaesés miatt egyre több gyártó fontolgatja magyarországi kapacitásainak leépítését – ezért sem egyedi a Kenwood kivonulása. Hasonló okokat emlegettek nemrégiben a Flextronics vezetői is leépítési terveik kapcsán. A Microsoft megrendelésére készülő Xbox játékkonzol gyártásának áthelyezése Kínába négyezer fős munkaerő-leépítéssel is járhatott volna, ha a cég – brnói gyára megszüntetése miatt – nem telepíti át sárvári gyárába modemgyártását.

A Videoton, amely éppen más vállalatok munkaerő-igényének változásaira alapozta munkaerő-kölcsönző szolgáltatását, sem úszhatja meg a kényszerítő piaci körülményekhez való alkalmazkodást. Tavaly például – sok másik délre vagy keletre tartó elektronikai iparvállalat mellett – gyártásának egy részét kitelepítette. Bulgáriába költözésük indoka kísértetiesen hasonlított az IBM leépítéséhez: az elektronikai ipar globális válsága és a folyamatosan növekvő termelési költségek miatt volt szükség a kapacitások csökkentésére.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle