Connect with us

technokrata

Megjelent az Nvidia Detonator 41.09

Laptop

Megjelent az Nvidia Detonator 41.09

30 után 40 – az új driverben a 40.41-es verzióval fantasztikus új lehetőségek mutatkoztak be – csakhogy az első 40.xx-es verzió nem igazán úgy működött, ahogy kellene. Azóta a 41.09 már a második kiadás.

Az Nvidia Detonator alig törte át a 30-as verziószámhatárt, máris bejelentette első 40-es verziószámú driverét, a 40.41-est. Az új, 40-es sorozat nem pusztán tökéletesítéseket, hanem gyökeresen új lehetőségeket tartalmaz.

Az új drivert Dan Vivoli, az Nvidia marketing alelnöke jelentette és mutatta be. Új funkcióinak bemutatása előtt elmondta, hogy az Nvidia az egyedüli cég, amely azonos funkciót betöltő termékskálájának támogatásához képes egyetlen meghajtóprogramot szolgáltatni – ugyanis valamennyi Nvidia GPU binárisan kompatibilis egymással.

Az új, 40.41-es verziójú Nvidia Detonator driver a következő új funkciókkal szolgál:
nView 2.0 multi-display technology to increase productivity and provide the necessary tools to control the way users access and view applications
NVRotate, enabling image rotation on today’s advanced flat panel displays
NVKeystone, allowing for real-time image correction on portable projectors and heads-up displays
Digital Vibrance Control 2 (DVC2) allowing users to adjust color controls to achieve accurate, bright colors under all conditions
New control panel streamlines user interface and enables faster and easier access to all video settings
Robust Channels enables higher faster performance and better stability for all applications through fail-safe paths in the drivers
Nvidia´s patented Unified Driver Architecture (UDA) supports all products in a single driver binary
CineFX Hardware Emulator that allows developers to create advanced cinematic effects for Nvidia’s next-generation graphics technologies—but have them rendered on Nvidia’s current family of GPUs.
További újdonságként a meglévő GPU-k grafikai teljesítményét akár 25%-kal képes megnövelni.

Azaz csak növelte volna – a 40.41-es verzió ugyanis enyhén szólva is hibás volt: a 3D-s alkalmazások nemhogy gyorsabban, de lassabban és több hibázással működtek, mint a 30-as sorozattal – úgyhogy aki feltelepítette az új verziót, rögtön el is távolította. A korábban megjelent 40.72-es és a most megjelent 41.09-es verzióban a probléma megoldódni látszik, és az új driver már jól használható az Nvidia video GPU-k meghajtására.

A legnagyobb figyelmet azonban talán mégsem az ígért akár negyedszeres teljesítménynövekedés, sokkal inkább a funkciófelsorolás végén szerényen megbújó CineFX Hardware Emulator jelenti, amely képes arra, hogy a driver más – esetleg még nem is létező – Nvidia GPU-kat emuláljon szoftveresen, az eredményt a gépben lévő bármilyen Nvidia GPU-n megjelenítve.

Az új Detonator driver természetesen DirectX- és OpenGL-kompatibilis, és támogatja valamennyi Nvidia GPU-t, beleértve a TNT2, GeForce, GeForce 2, GeForce 3, GeForce 4, GeForce FX, nForce és nForce2, Quadro, Quadro2, Quadro4, illetve Quadro DCC processzorokat.

Utoljára egyébként tavaly decemberben, a 23.11-es Detonator-verzió megjelenésekor jelzett ekkora várható teljesítménynövekedést az Nvidia – akkor ez 30-50% volt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek