Connect with us

Hirdetés

technokrata

Optikai kábelen csírázik a hazai távközlés liberalizációja – IP-telefon és szélessávú Internet egy e

Laptop

Optikai kábelen csírázik a hazai távközlés liberalizációja – IP-telefon és szélessávú Internet egy e

A Kőbánya-Újhegyi Lakásszövetkezet, az Euronet Rt. és a TvNetWork Rt. mintegy 3.000 lakásban tette elérhetővé a szélessávú Internetet és a kábeltévét a főváros X. kerületében. A távközlési liberalizáció első fecskéje jelenleg teszteli az IP-alapú telefonálást, a nyár-csináláshoz azonban még szükségesek a biztos végződtetések.

Mondhatni valóban példa nélküli együttműködésről van itt szó: a Kőbánya-Újhegyi Lakásszövetkezet, az Euronet Rt. és a TvNetWork Rt. mintegy 3.000 lakásban tette elérhetővé a szélessávú Internetet és a kábeltévét. A Kőbánya-Újhegyen található lakótelepen a fent említett szolgáltatások mellett hamarosan elérhetővé válik az IP-alapú telefonálás is, amely jelenleg a próbaüzem és tesztelés fázisában áll. A 200 millió forintnyi összvolumenű beruházás a legújabb technológia révén rendkívül kedvező feltételekkel teszi elérhetővé a megoldásokat.

Az Internet-szolgáltatás független a telefon- és a kábeltévé-hálózattól, így nem terheli telefon-percdíj, nincs időkorlát, vagy hűségnyilatkozat. A kábeltévé új hálózata a korábbi elavult soros rendszert váltotta fel, és többféle előfizetői csomag kialakítását teszi lehetővé.

A Kőbánya-Újhegyi Lakásszövetkezet és a TvNetWork 2001. közepén kezdett egy olyan megoldás kialakításáról gondolkozni, amely biztosítja a lakótelep kábeltévé- és Internet-szolgáltatását; céljuk egy olcsón megvalósítható, könnyen üzemeltethető hálózat létrehozása volt. A munkába az Euronet Rt.-t vonták be, amely nagyobb volumenű infrastrukturális és kommunikációs rendszerek kiépítésében már korábban is szerzett tapasztalatokat.

A megoldás alapjainak kidolgozásakor hamar kiderült: ilyen várható előfizetői létszám és -sűrűség mellett előnyösebb a szolgáltatásokat egymástól független rendszerben megvalósítani, amelyek azonos alépítményeket, csatornát használnak, közösen karbantarthatóak, de akár külön-külön is értékesíthetőek. A különálló Internet-hálózat pedig olyan szolgáltatásokat tesz lehetővé, mint a ma még kuriózumnak számító IP-alapú telefonálás. Ennek következtében egyidőben, párhuzamosan, ám egymástól műszakilag függetlenül két hálózat épült ki: az egyik a korábbi elavult, soros felépítésű kábeltévét felváltó új, csillagpontos hálózat, a másik a szélessávú, Ethernet-alapú Internet-hálózat.

Az Internet-szolgáltatás biztosításához a BIX-ből (a budapesti “Internet-központból”, a XIII. kerületi Victor Hugo utcából) kellett elvezetni a hálózatot a lakótelepre. A megoldást egy optikai kábel jelentette, amelyet a Rákos patak mentén fektettek le, és a lakótelepi központból osztanak szét az egyes épületek felé. A hálózat összkapacitása 100 Mbit/sec, ami természetesen az igények növekedtével tovább bővíthető. Érdekesség, hogy mind a hálózatépítés során, mind az előfizetői oldalon Ethernet technológiát alkalmaztak. Az eddig főleg irodák kábelezésénél használt megoldás előnye, hogy egy rendkívül kiforrott, és ezáltal olcsó technológia. Az előfizetőknek nem kell beszerezniük többezer forintos modemet, elég egy jóval olcsóbb Ethernet hálózati kártya. Ugyanez az előny a kiépítés során is érvényesült, hozzájárult, hogy a TvNetWork kedvező tarifával kínálhassa Internet-szolgáltatását.

A lakótelepi fogadóállomás után utcánként egy-egy – a TvNetWork által fejlesztett – router, majd lépcsőházanként egy-egy switch került. A switchek a belga RubyTEch cég termékei, az Euronet szakemberei a CeBiten kerültek kapcsolatba a céggel, és kedvező ára miatt esett rá a választásuk.

Az előkészítő tevékenységek tavaly ősszel kezdődtek meg a tervezéssel, belső kábelezéssel, engedélyek beszerzésével. Tavasztól folyt az építkezés: árokásás, alépítmények kialakítása, föld-utómunkák. Nyár végén kezdődött az eszközök telepítése, finomhangolása, tesztelése, a műszaki átadás októberben történt meg. Mára teljesen kész és üzemképes a rendszer, és megkezdődött az előfizetők toborzása.

A teljes beruházás mintegy 200 millió forint értékű volt, ebből a kábeltévés és az internetes hálózat külön-külön 40 millió forintba került. A gerinchálózat kiépítése volt a leginkább költségigényes, amely az Euronet tulajdonát képezi. A társaságok költségeinek megtérülési ideje természetesen volumentől függően eltérő, a Lakásszövetkezetnek két-három év szükséges, míg a TvNetWorknek ehhez a lakótelep 20%-át ügyfélnek kell megszereznie. Amely nem lesz nehéz, hiszen ki ne szeretne villámgyors letöltést, kábeltévé-csomagokat 150 Ft-tól, valamint az IP-telefon szolgáltatással hálózaton belül ingyen, mobiltelefonra a vezetékes szolgáltató díjánál olcsóbban, külföldre pedig nagyon kedvező percdíjjal telefonálni. A kapcsolási díjtól mentes VOIP-szolgáltatás 1.700 forintos havidíja magába foglalja a helyi, saját hálózaton bonyolított hívások díjait, s a tengerentúli hívásokért is mindössze 19 forintot kell fizetni percenként.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés