Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan fog kinézni egy noteszgép öt év múlva?

Laptop

Hogyan fog kinézni egy noteszgép öt év múlva?

Sokan sokfélét jósoltak már a PC-s (és az internetes) világban, ezek egy jelentős része végül nem vált valóra (vagy csak váratnak magukra az események?). Iparági elemzők mégis megpróbálkoztak egy nagyobb léptékű előrejelzéssel – hogyan fog kinézni egy noteszgép öt év múlva?

A jóslatok az egyik legfontosabb résszel, a központi vezérlőegységgel kezdik a sort. Az átlagos noteszgép CPU-ja 12 GHz-es sebességen fog majd működni. Persze ez függ majd attól is, hogy milyen környezetben használja tulajdonosa a mobil számítógépet. Ugyanis azt (is) jósolják, hogy három nagy táborra fog szakadni a notebookok jelenleg (még) relatíve egységesnek mondható tábora. Az egyik oldalon azon számítógépek lesznek, melyek az asztali PC-ket fogják leváltani: nagy kijelző, nagy teljesítmény és hordozhatóság – ezen jellemzői lesznek ennek a szegmensnek. A másik oldalon az inkább hordozásra szánt noteszgépek lesznek: ezek teljesítménye értelemszerűen el fog maradni a másik csoportba tartozókétól – cserébe hosszabb üzemidővel rendelkeznek majd (itt nagy harc várható az Intel Banias és Dothan processzorai és a Transmeta CPU-i között).

Apropó, üzemidő. Az elemzők szerint ugyan az akkumulátorok kapacitása tovább növekedik és egyre több energiatakarékos funkció kerül bele a hordozható számítógépekbe, mégsem lesznek képesek megfelelően kielégíteni a jövő noteszgépeinek erőforrás igényét. Úgy tűnik, hogy minden fejlesztés ellenére még kevesebb ideig lesznek képesek ezen elektronikus eszközök ˝életben˝ maradni, egyre jobban rá lesznek utalva az utántöltésre.

Végül a harmadik család: a subnotebookok és a Tábla PC-k részlege. A nemrég maga Bill Gates által bemutatott ketyerék már most egyre növekvő népszerűségnek örvendenek, s az előrejelzések szerint 5 év múlva már egyáltalán nem lesz sikk egy-egy ilyen készülék birtoklása. Igaz, akkora elterjedtséget mégsem jósolnak neki, mint amekkorát a redmondi cég ura szeretne… Ugyanakkor nem tartják valószínűnek a mobiltelefonok és a számítógépek egybeolvadását – inkább az a változat bekövetkezte lesz valószínűsíthető, mely szerint a telefonok egyre okosabbak lesznek, de végső soron megmaradnak telefonoknak.

Kijelzők

Nézzük kicsit részletesebben: a processzorok után szót kérnek a kijelzők is. Brian Connors, az IBM személyi számítógépek részlegének vezető technológusa szerint az organikus fényemissziós dióda, azaz az OLED megjelenése és térhódítása várható. Ennek révén a kijelzők könnyebbé, vékonyabbá, rugalmassá és kevésbé energiaigényessé (az OLED-nek nincsen szükség háttérvilágításra, hiszen feltöltöttség esetén saját fényükkel világítanak) válnak. Az asztali PC-k kiváltására szánt noteszgépek hétköznapi képátlója 17 col lesz – ma még csak 15 colnál járunk (bár az első fecskék már megjelentek).

Háttértárak és memória

Matthew Wagner, a HP termékmarketing menedzsere szerint továbbra is lehet bízni az évenkénti kapacitás-duplázódásban. A jelenleg használt merevlemezeknek búcsút lehet azonban inteni – az előrejelzés szerint a mindig bekapcsolt állapotban leledző nonvolatile RAM, azaz az NV-RAM lesz majd mindennapi noteszgépünk adattára.

Memória terén is változás várható, bár ezt már most is lehet látni: addigra általánossá válik a DDR2 SDRAM használata, mely 6,4 Gb/sec-os adatátviteli sebességre lesz képes – ez ráadásul öt évnél hamarabb is bekövetkezhet. Ugyanakkor jelentős piacot foglalhat el a Toshiba és az NEC fejlesztette mágneses RAM, azaz az MRAM (ennek egyik legjobb tulajdonsága, hogy kikapcsolás után sem veszti el a benne tárolt információkat).

A jóslatok szerint az USB még jobb elterjedésével eltűnnek majd a beépített floppy és optikai meghajtók: a felhasználók a szabványos felület segítségével szinte bármilyen tárolómédiát csatlakoztathatnak a jövő noteszgépéhez.

Vezetékmentes kapcsolat

Már két-három év múlva az összes notebook 80-90 százaléka képes lesz valamilyen vezetékmentes kommunikációra. Nagy lökést ad ennek maga a Banias is, amely mind a 802.11b és a 802.11a átviteli szabvány támogatását magában foglalja – mondta Anand Chandrasekher, az Intel mobilplatform részlegének elnöke. Leo Suarez, az IBM személyi számítógépek részlegének igazgatója szerint a nagyobb gyártók (mint például az IBM) mind beépítenek vezetékmentes átvitelhez szükséges antennákat noteszgépeikbe. Ezzel párhuzamosan zajlik a mini-PCI WAN kártyák fejlesztése is.

Akkumulátorok

Ugyan már többször lehetett olyan egzotikus energiaforrásokról olvasni, mint például az üzemanyaggal töltött cellák, az időben kicsit távolabbra nézve is egyeduralkodók maradnak a ˝hagyományos˝ akkumulátorok. A jelenlegi sztárt, a lítium-ion telepet egy jó darabig még semmi sem fogja tudni megszorongatni; a következő jelentős lépés a lítium-polimer akkumulátor leszk – ezek a könnyebb eszközök azonban egyelőre még túlságosan drágák, s szélesebb körű elterjedésük csak 2-3 év múlva várható.

Biztonság

Manapság nem fordítanak kellő figyelmet a noteszgépek biztonságára – még mindig sok a notebook lopás illetve az adatokhoz való illetéktelen hozzáférés. A jövőben ez (is) változni fog: egyre inkább a hardveres védelem fog előtérbe kerülni. Az okos kártyák (smart card) elterjedésével a bejelentkezés módszere is megváltozik, a kulcsként használható eszközök noteszgépbe való behelyezésével lehet majd csak hozzáférni a védett noteszgéphez. Szintén sokkal általánosabbak lesznek a biometrikus alkalmazások: az ujjlenyomat alapján történő azonosítás előtt is nagy jövő áll még.

Ráadásul nemsokára megjelenhetnek az első olyan eszközök, amelyek szintén azonosításra szolgálnak; a számítógépbe való fizikai behelyezésükre azonban nem lesz szükség. A rádiójelekkel fenntartott kapcsolat révén az úgynevezett tokenek elő sem kerülnek majd a nadrágzsebből, a gazdagabbak pedig ékszerként is viselhetik a testen. Amint a tokent birtokló személy eltávolodik a noteszgéptől, a rendszer pár másodperc alatt lezárja a mobil számítógépet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés