Connect with us

technokrata

128 processzoros IBM számítógép

Laptop

128 processzoros IBM számítógép

Az új IBM szuperszámítógép 128 Power4 processzort tömörít egyetlen rack-házba.

[sajtóközlemény] Az IBM bejelentette az ultrasűrűségű UNIX-szervert, amely a nagy teljesítményű számítástechnikai piacot veszi célba. A szerver teljesítménye – csúcsfeldolgozási szinten – fél billió művelet másodpercenként. Az új eServer maximum 128 Power4 processzort foglal magában egyetlen rack-házban, és négy, illetve nyolc processzoros blokkokból állhat.

Az eServer p655 célja a tudományos és műszaki számítástechnika, valamint az üzleti intelligencia és a rendkívül nagy adatbázisokat vagy tartósan párhuzamos feldolgozást igénylő alkalmazások szigorú követelményeinek kielégítése, a digitális médiát és az élettudományokat is beleértve. A gép a sakk-világbajnok Garri Kaszparovot is legyőző Deep Blue által híressé vált IBM-szuperszámítógépek új generációjának tagja. A Deep Blue óta az IBM a szuperszámítógép-technológia vezető képviselője, ő uralja a szuperszámítógépek top500-as listáját. Az IBM e számítógépeit az élettudományokban génállomány-kutatásra, az autógyártásban a biztonság fokozására, a pénzügyi piacokon pedig az optimális beruházási stratégiák kidolgozására használják.

Specifikácikációk

Az eServer p655 is az IBM áttörést jelentő mikroprocesszor-technológiáját alkalmazza. Ebből eredően olyan sűrűséget és teljesítmény-ár arányt mutat fel, amely nagyszerű alternatívát kínál az Itanium2 szerverfürtök telepítésén gondolkodó ügyfelek számára.

A 128 darab Power4 processzort tartalmazó rack helyigénye az ugyanannyi processzoros HP rx5670 Itanium2 rendszerének mindössze egyhatoda. Ezen túlmenően az 1,3 GHz-es Power4 processzorokkal felszerelt 4-utas eServer p655 51,7-es értéket ér el a SPECfp_rate2000 benchmark teszten, és a négy processzorral felszerelt HP rx5670-nél 15%-kal jobb teljesítményt kínál.

Mindezzel együtt a p655 ára 73.485 dollár, míg a hasonlóan konfigurált, Itanium2-alapú HP rx5670-é 73.486 dollár.

A fenntartott memória-sávszélesség tekintetében az eServer p655 a HP Itanium2-rendszerek (6,4 GB/sec2) teoretikus memória-sávszélességénél csaknem 2,5-szer jobb, a STREAM benchmark tuningolt verziójában.

Az eServer p655 rendszer az eServer cluster 1600 és egy nagy teljesítményű kapcsoló használatával fürtözhető. A nagyobb rugalmasság érdekében a rendszerek logikai particionálással definiálhatók. A fürtrendszerek egyetlen vezérlő munkaállomásról végezhető adminisztrációját az IBM bevált fürtmenedzsment szoftvere biztosítja.

A nagy szerverfürtöket üzemeltető ügyfeleknek feltétel nélküli rendelkezésre állásra van igényük – és a p655 ezt nyújtani tudja. Az eServer p655 magas szintű autonóm számítástechnikai képességeket kínál, az integrált szerviz-processzortól a Chipkill és bit-steering memória-technológiákig. A teljesítmény, kiszerelés, rugalmasság és rendelkezésre állás szempontjából a p655 ideális termék ott, ahol a munkaterhelés legjobban fürtözött szerver-megoldással kezelhető.

Az eServer p655 bevezető ára 73.485 dollár, és nagyobb volumenű szállítása év végére várható. A p655 AIX 5L operációs rendszerrel fut, az 5.1 verziót és a Linuxot is beleértve.

Megjegyzés:

Az IBM a HP-re vonatkozó, illetve a mérési adatok valódiságát hivatalos internetes forrásokkal – melyek szerkesztőségünkben megtalálhatók – igazolta.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle