Connect with us

Hirdetés

technokrata

SuSE Linux Enterprise Server 8 – UnitedLinux alapokon

Laptop

SuSE Linux Enterprise Server 8 – UnitedLinux alapokon

Megjelent a SuSE Linux Enterprise Server, a SuSE vállalati szerver megoldás nyolcadik verziója. A termék egyben a SuSE Linux AG vállalati operációs rendszerének első verziója, mely a közös UnitedLinux 1.0 ipari szabványon alapul.

Biztonság, skálázhatóság, megbízhatóság, alapvető kényelmi funkciók, szoftverkarbantartás, terméktámogatás – ezek a címszavak jellemzik a SuSE Linux Enterprise Servert. A vállalati ügyfelek ezzel egy, az operációs rendszer piacon egyedülálló szolgáltatást vehetnek igénybe: A SuSE Linux Enterprise Server maximális biztonságot, teljesítményt és egyedülálló skálázhatóságot kombinál hardverhatárokon túl. Központi vállalati alkalmazások, mint például a mySAP.com és az IBM DB2 tanúsítványai iránymutató operációs rendszerré teszik a SuSE Linux Enterprise Servert.

Platformfüggetlen elérés

A SuSE Linux Enterprise Server 8 az egyetlen szerver operációs rendszer, mely világ szerte minden fontos hardverplatformon egységes kódon érhető el: az Intel és AMD 32 és 64 bites processzorokra optimalizált hardverek mellett a HP ProLiant Server, HP Itanium 2 Server, Fujitsu Siemens Primergy Server valamint a teljes IBM eServer sorozathoz (x-, i-, p-, zSeries) érhető el a SuSE Linux Enterprise Server 8. Így a SuSE Linux Enterprise Server 8 alkalmas arra, hogy konszolidálja a heterogén hardverstruktúrákat és növekedjen a felhasználó igényeivel, ami nem csak a rendszer karbantartásánál eredményez lényeges költségmegtakarítást, hanem az oktatásban is.

A SuSE Linux Enterprise Server 8 minden egyes szerverszolgáltatáshoz nagyteljesítményű és kiforrot eszközöket tartalmaz, többek között file-, nyomtató, Internet- és biztonsági szolgáltatásokat. Ezen felül kiváló alapalkalmazás middleware megoldásokhoz, például adatbázis-kezelő, e-kereskedelemi vagy archiválási célból. Továbbá kiválóan alkalmas fürtözött rendszerekben és vékony-kliens környezetekben.

Az új verziók megjelenése figyelembe veszi a kereskedelmi szokásokat, a hosszú távú szoftverkarbantartás valamint az állandó továbbfejlesztés pedig biztosítja a termék minőségét. A regisztrált felhasználók a SuSE Linux szoftverkarbantartási weboldalain jól dokumentált hibajavításokat, frissítéseket találnak, biztosítva ezáltal a rendszer optimális rendelkezésre állását.

Maximális kényelem: egyszerű telepítés és rendszerbeállítás

A SuSE Linux Enterprise Server 8 adminisztrációs és beállítási eszközkészlete egy új telepítési eszközzel, az AutoYaST-tal bővült. Az AutoYaST egy, a felhasználó által definiált SuSE Linux Enterprise Server konfiguráció telepítését teszi lehetővé egy hálózatban, ezáltal lecsökkentve a telepítési időt és az adminisztrációs költségeket. A SuSE Linux Enterprise Server 8-ban a grafikus felületű YaST2-t használva, nagyon egyszerűen és kényelmesen beállíthatóak a hardverkomponensek és a szerverszolgáltatások akár a futó rendszeren is.

Egységes alaptechnológia: UnitedLinux 1.0

A SuSE Linux Enterprise Server 8 az egységes üzleti Linux infrastruktúrán, a UnitedLinuxon alapul. A UnitedLinuxot a Connectiva, a SuSE, az SCO Group és a Turbolinux együttesen fejlesztik, valamint a vezető hardver és szoftvergyártók támogatását élvezi. A UnitedLinux 1.0 több nyelvű – köztük magyar – támogatással rendelkezik és eleget tesz a főbb Linux szabványoknak (LSB, FHS, OpenI18N).

A SuSE Linux Enterprise Server 8 for x86 novemberben már elérhető a SuSE Linux disztribútoroknál. A SuSE Linux Enterprise Server további verziói – S/390 és zSeries (32 bit és 64 bit), iSeries, pSeries, Itanium-2 – december elején jelennek meg. A SuSE Linux Enterprise Server 8 az AMD x86 64 bites architektúráját támogató változata 2003 elején érhető el.

Az optimalizált 2.4.19-es rendszermag nagy rendelkezésre állást és nagy teljesítményű kapcsolatot biztosít az adattároló eszközökkel az SAN-ben, ez aszinkron I/O műveleteket, multipath memória elérést és legalább 600 fizikai merevlemez menedzselését jelenti. A terhelés elosztás és a 0(1) ütemező felelősek a hálózatban az optimális számítási kapacitás egyensúlyáért. A SuSE Linux Enterprise Server 8 tetszőlegesen méretezhető akár 32 processzor és 64 GB rendszermemória használatáig, és a Samba – mely file- és nyomtató szervert valósít meg Windows környezethez – egy kibővített változatát is tartalmazza. A hozzáférési engedély listák (Access Control List – ACL) bevezetése megkönnyíti a file és nyomtatási szolgáltatások hozzáférési jogosultságainak adminisztrációját.

A SuSE Linux Enterprise Server 8 négy naplózó file-rendszert támogat: az Ext3-at, a ReiserFS-t, az XFS-t és az IBM 64 bites file-rendszerét, a JFS-t. A SuSE Linux Enterprise Server 8 az első olyan Linux rendszer, mely támogatja az NGPT-t. Az NGPT-vel (Next-Generation Posix Threads) már meglévő UNIX alkalmazások könnyen és költséghatékonyan vihetők át Linuxra. Természetesen az előző thread modell, a pthreads továbbra is támogatott. A SuSE Linux Enterprise Server 8-ba integrált IBM Java eszközök lehetőséget teremtenek a többplatformos alkalmazások elérhetőségére Linux alatt.

A rendszer állandóan figyeli az Internetről, illetve a belső hálózatból érkező betörési kísérleteket. Az OpenSSL titkosítja a küldetés-kritikus adatokat. Az eredményes felhasználó autentikációt Kerberos hajtja végre.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés