Connect with us

technokrata

SuSE Linux Enterprise Server 8 – UnitedLinux alapokon

Laptop

SuSE Linux Enterprise Server 8 – UnitedLinux alapokon

Megjelent a SuSE Linux Enterprise Server, a SuSE vállalati szerver megoldás nyolcadik verziója. A termék egyben a SuSE Linux AG vállalati operációs rendszerének első verziója, mely a közös UnitedLinux 1.0 ipari szabványon alapul.

Biztonság, skálázhatóság, megbízhatóság, alapvető kényelmi funkciók, szoftverkarbantartás, terméktámogatás – ezek a címszavak jellemzik a SuSE Linux Enterprise Servert. A vállalati ügyfelek ezzel egy, az operációs rendszer piacon egyedülálló szolgáltatást vehetnek igénybe: A SuSE Linux Enterprise Server maximális biztonságot, teljesítményt és egyedülálló skálázhatóságot kombinál hardverhatárokon túl. Központi vállalati alkalmazások, mint például a mySAP.com és az IBM DB2 tanúsítványai iránymutató operációs rendszerré teszik a SuSE Linux Enterprise Servert.

Platformfüggetlen elérés

A SuSE Linux Enterprise Server 8 az egyetlen szerver operációs rendszer, mely világ szerte minden fontos hardverplatformon egységes kódon érhető el: az Intel és AMD 32 és 64 bites processzorokra optimalizált hardverek mellett a HP ProLiant Server, HP Itanium 2 Server, Fujitsu Siemens Primergy Server valamint a teljes IBM eServer sorozathoz (x-, i-, p-, zSeries) érhető el a SuSE Linux Enterprise Server 8. Így a SuSE Linux Enterprise Server 8 alkalmas arra, hogy konszolidálja a heterogén hardverstruktúrákat és növekedjen a felhasználó igényeivel, ami nem csak a rendszer karbantartásánál eredményez lényeges költségmegtakarítást, hanem az oktatásban is.

A SuSE Linux Enterprise Server 8 minden egyes szerverszolgáltatáshoz nagyteljesítményű és kiforrot eszközöket tartalmaz, többek között file-, nyomtató, Internet- és biztonsági szolgáltatásokat. Ezen felül kiváló alapalkalmazás middleware megoldásokhoz, például adatbázis-kezelő, e-kereskedelemi vagy archiválási célból. Továbbá kiválóan alkalmas fürtözött rendszerekben és vékony-kliens környezetekben.

Az új verziók megjelenése figyelembe veszi a kereskedelmi szokásokat, a hosszú távú szoftverkarbantartás valamint az állandó továbbfejlesztés pedig biztosítja a termék minőségét. A regisztrált felhasználók a SuSE Linux szoftverkarbantartási weboldalain jól dokumentált hibajavításokat, frissítéseket találnak, biztosítva ezáltal a rendszer optimális rendelkezésre állását.

Maximális kényelem: egyszerű telepítés és rendszerbeállítás

A SuSE Linux Enterprise Server 8 adminisztrációs és beállítási eszközkészlete egy új telepítési eszközzel, az AutoYaST-tal bővült. Az AutoYaST egy, a felhasználó által definiált SuSE Linux Enterprise Server konfiguráció telepítését teszi lehetővé egy hálózatban, ezáltal lecsökkentve a telepítési időt és az adminisztrációs költségeket. A SuSE Linux Enterprise Server 8-ban a grafikus felületű YaST2-t használva, nagyon egyszerűen és kényelmesen beállíthatóak a hardverkomponensek és a szerverszolgáltatások akár a futó rendszeren is.

Egységes alaptechnológia: UnitedLinux 1.0

A SuSE Linux Enterprise Server 8 az egységes üzleti Linux infrastruktúrán, a UnitedLinuxon alapul. A UnitedLinuxot a Connectiva, a SuSE, az SCO Group és a Turbolinux együttesen fejlesztik, valamint a vezető hardver és szoftvergyártók támogatását élvezi. A UnitedLinux 1.0 több nyelvű – köztük magyar – támogatással rendelkezik és eleget tesz a főbb Linux szabványoknak (LSB, FHS, OpenI18N).

A SuSE Linux Enterprise Server 8 for x86 novemberben már elérhető a SuSE Linux disztribútoroknál. A SuSE Linux Enterprise Server további verziói – S/390 és zSeries (32 bit és 64 bit), iSeries, pSeries, Itanium-2 – december elején jelennek meg. A SuSE Linux Enterprise Server 8 az AMD x86 64 bites architektúráját támogató változata 2003 elején érhető el.

Az optimalizált 2.4.19-es rendszermag nagy rendelkezésre állást és nagy teljesítményű kapcsolatot biztosít az adattároló eszközökkel az SAN-ben, ez aszinkron I/O műveleteket, multipath memória elérést és legalább 600 fizikai merevlemez menedzselését jelenti. A terhelés elosztás és a 0(1) ütemező felelősek a hálózatban az optimális számítási kapacitás egyensúlyáért. A SuSE Linux Enterprise Server 8 tetszőlegesen méretezhető akár 32 processzor és 64 GB rendszermemória használatáig, és a Samba – mely file- és nyomtató szervert valósít meg Windows környezethez – egy kibővített változatát is tartalmazza. A hozzáférési engedély listák (Access Control List – ACL) bevezetése megkönnyíti a file és nyomtatási szolgáltatások hozzáférési jogosultságainak adminisztrációját.

A SuSE Linux Enterprise Server 8 négy naplózó file-rendszert támogat: az Ext3-at, a ReiserFS-t, az XFS-t és az IBM 64 bites file-rendszerét, a JFS-t. A SuSE Linux Enterprise Server 8 az első olyan Linux rendszer, mely támogatja az NGPT-t. Az NGPT-vel (Next-Generation Posix Threads) már meglévő UNIX alkalmazások könnyen és költséghatékonyan vihetők át Linuxra. Természetesen az előző thread modell, a pthreads továbbra is támogatott. A SuSE Linux Enterprise Server 8-ba integrált IBM Java eszközök lehetőséget teremtenek a többplatformos alkalmazások elérhetőségére Linux alatt.

A rendszer állandóan figyeli az Internetről, illetve a belső hálózatból érkező betörési kísérleteket. Az OpenSSL titkosítja a küldetés-kritikus adatokat. Az eredményes felhasználó autentikációt Kerberos hajtja végre.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle