Connect with us

technokrata

Gondok a multiszabványos DVD-írókkal – már megszületett a megoldás is

Laptop

Gondok a multiszabványos DVD-írókkal – már megszületett a megoldás is

A DVD ipar nagy rákfenéjének tartott szabványháború végére pontot valószínűleg az olyan meghajtók elterjedése teszi fel, mint például a Sony legújabb eszközei. Ezek azonban a gyengébb lemezeket nem tudták megfelelően kezelni – de már létezik megoldás.

A DVD Alliance és a DVD Forum közti ellentéteknek ˝köszönhetően˝ még mindig nem igazán terjedtek el a DVD-írók. A DVD-R és a DVD+R közti átjárhatatlanságot a Sony nemrég áthidalta egy olyan optikai meghajtóval, amely mindkét típusú korongot (ezáltal mindkét szabványt) kezelni tudja. Az eszköz azonban nem működött tökéletesen…

Még szeptemberben jelentette be a Sony külső DRX-500UL és belső DRU-500A DVD-íróit, amelyek mindkét rivális szabványt képesek alkalmazni. A lehetőségnek megörvendő felhasználók egy jelentős része azonban hibajelzéssel találkozott a gyengébb médiák írása előtt, az eszköz ugyanis nem volt képes adatot rögzíteni a silányabb korongokra. Mára már közel 30 ezer darabot értékesítettek, s ennek több mint a fele érintett az esetben.

A Sony szóvivői szerint az a probléma, hogy a gyengébb minőségű DVD-k egyes paraméterei gyakran kívül esnek a DVD+RW lemezspecifikáció jelentette határokon. Szerencsére visszahívás nélkül is orvosolni lehet a problémát: a DVD-írók firmware-jét módosítva kiküszöbölhető ez a hiba. Az 1.0d változat már letölthető a cég weblapjáról. A Sony által készített korongokat (természetesen) nem érinti ez az eset, s szintén mentesek a probléma alól a Verbatim, a Memorex és a TDK lemezei is.

Ezen meghajtókból egyébként a távol-keleti IT-óriás megközelítőleg 55-60 ezret szándékozik még idén értékesíteni, jövőre viszont csak a gyártósorok kapacitása szabhat határt. Még az idén, egészen pontosan december 9-e előtt felfrissítik kicsit az egyébként is új eszközöket: képessé teszik a DVD+R-ek négyszeres írására (jelenleg csak a lassabb, kétszeres égetési sebesség használható csak).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák