Connect with us

technokrata

Az emberi tényező kiküszöbölése – a szoftver, ami megjavítja magát

Laptop

Az emberi tényező kiküszöbölése – a szoftver, ami megjavítja magát

Az IBM hamarosan piacra kerülő két szoftvere automatikus működési mechanizmusra épül, így az emberi beavatkozás szükségessége minimálisra csökken – a humán tényező kiiktatásával pedig olcsóbbá és biztonságosabbá válhatnak a rendszerek.

Mind az adatbázis-kezelő DB2 8, mind a WebSphere 5 olyan middleware szoftverek, melyeket azon szellemben készítettek, hogy a lehető legkisebb mértékűre szorítsák le az emberi beavatkozás szükségességét. Miles Barel, az IBM autonóm számítástechnika részlegének igazgatója egyenesen evolúciós lépésnek nevezte a programok létrejöttét, aki egyúttal az egész iparág jövőjét ebbe az irányba látja elmozdulni.

A cégek információtechnológiai csoportjai egyre inkább a hétköznapok feladataira fognak koncentrálni, ugyanis a feladatok egyre nagyobb része automatizálódik: a szerverektől kezdve a szoftvereken át egészen a tárolóeszközökig. Ennek egyik fontos eszköze az, hogy a rendszer képes legyen saját működési folyamatába beleavatkozni, ha hiba lép fel, akkor önmagát kiigazítani. Globálisan tekintve a számítógép rendszer monitorozza saját részeit, az adatokat kielemzi és ha szükség van rá, megakadályozza a probléma létrejöttét – tehát még azelőtt cselekszik, mielőtt valami elromlana. Természetesen ha megtörtént a hiba, akkor azt pedig képes elhárítani – szól az IBM víziója a jövő rendszereiről.

A DB2 8 néhány főbb jellemzője

– self healing, azaz öngyógyító tulajdonság, amely nagyban megkönnyíti és leegyszerűsíti a karbantarthatóságot
– Health Center, amellyel folyamatosan monitorozható az adatbázis, s a fellépő problémák (például a szabad memóriaméret drasztikus lecsökkenése) esetén automatikusan értesíti az adminisztrátort (e-mailen, vagy PDA-n keresztül); emellett tanácsokkal segíti a szoftver a hiba elhárítását.
– Configuration Advisor, azaz a beállítási tanácsadó révén a konfigurálási időn lehet jelentősen spórolni, hiszen automatizálja az olyan beállításokat, mint például a processzor sebessége, a lekötött memória mérete, a rendszer felhasználóinak száma stb.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle