Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nvidia GeForce FX: +30% grafikai teljesítmény

Laptop

Nvidia GeForce FX: +30% grafikai teljesítmény

Bemutatkozott az eddig NV30 kódnéven ismert, ötödik generációs GeForce GPU…

Ahogy a pletykák ˝megjósolták˝, a las vegasi Comdex Fall informatikai szakkiállításon bemutatkozott az eddig NV30 kódnéven ismert, ötödik generációs GeForce GPU. A GeForce 5-ként is ismert grafikai processzor az eddig megszokottakkal ellentétben immár nem generációs sorszámot, hanem fantázianevet visel.

A GeForce FX sikerének kulcsai a 48 GB/s grafikai sávszélességet biztosító 1 GHz-es 128 bites DDR2 memória és az AGP 8x csatolás, illetve természetesen maga a GPU, amely 8 renderelő pipeline 2 textúrázó egységével ciklusonként 16 textúrát képes előállítani. Maga a GPU egyébként 0,13 mikronos és alumínium-alapú gyártási technológiával, 125 millió tranzisztor integrálásával készül és 400 MHz-es órajellel működik.

Teljesítmény

Ami a teljesítményt illeti, a megszállottaknak elég annyi információ, hogy a GeForce FX megfelelő hardveres és szoftveres támogatással mintegy 20-22000 3DMark-ot ér el a 3DMark 2001 SE grafikai mérőprogramban, ami nem mondható éppen gyenge teljesítménynek. Ezzel 30%-ot ver a konkurens ATI Radeon 9700 Pro-ra – igaz ez utóbbinak DDR266 memóriája ˝csak˝ fele grafikai sávszélességet biztosít.

Elképzelhető, hogy a jövőben az Nvidia 500 MHz-en fogja működtetni az új GPU-t, továbbá a jelenleg 128 bites memóriát 256 bitesre kívánja cserélni. Várható tehát, hogy a jelenleg is elképesztő grafikai teljesítmény a jövőben komolyabb fejlesztések nélkül fog tovább növekedni, miközben készül az NV31 és NV34 is.

Ár és hozzáférhetőség

GeForce FX alapú grafikus bővítőkártyát az ASUS, a BFG Technologies, a VGA.com, a Gainward, a Leadtek, az MSI és a PNY Technologies fog kiadni, és elsőként a DirectX 9 kompatibilis Breed Command & Conquer Generals, Delta Force – Black Hawk Down, Everquest 2, Gun Metal, No One Lives Forever 2, RalliSport Challenge, Sea Dogs II, Silent Hill 2, Splinter Cell, S.T.A.L.K.E.R., Tron 2.0 és Unreal 2 játékok fogják támogatni.

Az elsőként megjelenő GeForce FX grafikus kártyák kétféle változatban, 399 és 499 dolláros áron lesznek kaphatók.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés