Connect with us

technokrata

Élesedő verseny a mobilprocesszorok között: hamarosan jön a következő generációs Crusoe chip

Laptop

Élesedő verseny a mobilprocesszorok között: hamarosan jön a következő generációs Crusoe chip

A Transmeta sem ült a babérjain, hanem az eltelt időt kutatásra és fejlesztésre fordította – ennek eredményeként egy még jobb tulajdonságokkal rendelkező processzort hozott létre.

A Transmeta cég többek közt arról is ismert, hogy nála dolgozik a Linux atyjának számító Linus Torvalds is. A cég legfontosabb ismérve azonban nem ez, hanem Crusoe processzorai. A Transmeta egy merőben új koncepciót valósított meg ezen CPU-k terén: az optimizált architektúra következtében bámulatosan kevés hőt disszipál el. Ennek elsősorban a noteszgépek gyártói látják előnyét, hiszen ezen processzorok energiaigénye nem nagy, ugyanakkor teljesítményük nem vetekszik egy komolyabb P4-essel (amire legtöbbször nincs is szükség).

A nehéz év megviselte a Transmetát is, a cég azonban az előre menekülésben látja a válságból való kiutat: bejelentették az Astro névre keresztelt új processzort. David Ditzel, a cég egyik vezető beosztású embere szerint a korábbi Crusoe chipekhez, a TM 5000 sorozathoz képest még kevesebb energiaigénnyel rendelkezik az új CPU, ugyanakkor elődjénél nagyobb teljesítményre képes. Ditzel elmondása szerint átnézték, mit csináltak jól és mit rosszul a Crusoe-nál, és átgondolták, hogyan lehetne még jobbá tenni a processzort.

Ennek egyik következménye a korábbi, órajelenkénti 4 utasításvégrehajtás megduplázódása, hiszen ezzel úgy lehet növelni a teljesítményt, hogy közben az energiaigény szinte teljesen változatlan marad – illetve egy utasítás végrehajtásához kevesebb energia szükséges. A processzor egyébként már 130 nanométeres gyártási eljárással készül, ezzel is hozzájárulva az alacsonyabb energiaigényhez. Ráadásul fizikai méreteit tekintve is kicsiny jószág – nem csoda, hogy az alacsony költségek révén gyakran keresett termék az 1000 dollárnál olcsóbb noteszgépek összerakásakor.

Hivatalos bejelentés szerint a 2003 közepén jelentkező Astro a TM 8000-es családot búcsúztatja, annak helyébe lép. Elsődleges riválisának a Baniast nevezték meg, hiszen az Intel újgenerációs mobil processzora is igen kedvező energiaigénnyel rendelkezik – a Transmeta szerint árban mindenképpen jobb lesz vetélytársánál. Matthew Perry, a Transmeta vezérigazgatója kijelentette, hogy egy chip sem fog 120 dollárnál többe kerülni – az Intel hasonló kategóriás, noteszgépbe szánt processzorainak ára jellemzően 180-200 dollárról indul.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle