Connect with us

technokrata

Tűzfal, partícionáló és számlázó program UHU-Linuxra

Laptop

Tűzfal, partícionáló és számlázó program UHU-Linuxra

Megjelent az UHU-Linux Tűfal tesztelésre szánt változata, a Pamir partíció tükröző alfa verziója illetve egy (bizonyos határok között) ingyenesen használható számlázórendszer.

UHU-Linux Tűfal

Elkészült az UHU-Linux Tűzfal tesztelésre szánt verziója, amely a magyar fejlesztésű Zorp GPL-es változatára épül.

Az UHU-Linux Tűzfal könnyen telepíthető, magyar nyelvű konfigurációs felülettel rendelkezik. Modulárisan kezeli az egymásba ágyazott protokollokat (például HTTPS). A rendelkezésre álló kiépítések számára teljesen transzparens, kifinomult naplózási képességgel rendelkezik, s a Python nyelv segítségével teljesen egyedi rendszerek számára is kialakítható belőle korunk biztonsági követelményeinek kiemelkedően megfelelő tűzfal.

Hazai és nemzetközi biztonságtechnikai cégek ajánlásai alapján a rendszer megerősített Linux kernelt tartalmaz, mellyel sikerült a biztonságot olyan magas szintre emelni, mely a nemzetközi megmérettetés fényében is kiemelkedő. A tűzfal biztonságát tovább növeli, a rendkívül jól, és kimondottan érzékenyen – de a lehetőségekhez mérten felhasználóbarát módon elkészített -, skálázható beállító felület. Ennek kezelése a számítástechnikai alapismeretek birtokában nem tűnhet bonyolultnak.

Az UHU-Linux Tűzfal változata bárki számára ingyenesen letölthető és használható lesz, licencelése megegyezik az UHU-Linux munkaállomáséval. Az UHU-Linux Tűzfal első publikus változatának várható megjelenési ideje ezév decembere.

Pamir, a partíció tükröző

A Pamir segítségével kliens számítógépek merevlemezeinek tartalma állítható helyre néhány perc alatt. Elsősorban iskolák számára készül, ahol állandó problémát jelent, hogy a mindig más által használt gépek szoftvere igen rövid időn belül megsérül, és állandó újratelepítést igényel. A program az UHU szerver és kliens változatával egybeépülve lehetővé teszi, hogy bármikor szinte nulla emberi közbeavatkozással helyreállítsuk kliens gépeink tartalmát – akár az összes gépét is, akár két tanítási óra közti szünetben.

Nemcsak iskolákban lehet hasznát venni, hanem bárhol, ahol a hasonló felépítésű számítógépeket mindig mások használják, és fontos azok tartalmának egységessége, hibátlan működése – így a szoftver könyvtárak, Internet kávéházak stb. számára is rendkívül jól használható.

A program nem csak linuxos gépek állományainak helyreállítására képes, olyan környezetben is működik, ahol a szerveren Linux fut, de a klienseken más operációs rendszer található. A telepítés általában bőven 10 perc alatt tud maradni az összes gép számára együttvéve is, olyan környezetben, ahol az másolatok egyenkénti hálózaton keresztüli átmásolása akár több napot is igénybe venne.

Számlázó program az UHU-Linux munkaállomás változatában

A nemrégiben bejelentett Kerszövvel kötött megállapodáshoz hasonlóan (valamennyi törvény és országgyűlési határozat eredeti szövege bekerül az UHU-Linux munkaállomás verziójába) az UHU-Linux és a LafiSoft megegyezett, hogy az UHU-Linux munkaállomás 1.0rc2 verziójától kezdve mindenki számára elérhetővé teszi számlázó, raktárkészlet kezelő-, és nyilvántartó rendszerét.

A számlázórendszer 3 millió Ft forgalomig, vagy 100 darab bizonylatig ingyenesen használható, utána minden számla kiadásakor egy figyelmeztető üzenettel emlékeztet minket a regisztrálás fontosságára. (A regisztrálás a LafiSoftnál végezhető.)

Az UHU-Linux munkaállomás következő, az UHU-Linux 1.0rc2 változatnak megjelenése ezév decemberére várható.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle