Connect with us

technokrata

Lézerágyúk az amerikai seregnél

Laptop

Lézerágyúk az amerikai seregnél

Az eddig science-fiction filmekből ismert lézerfegyverek már nem csak a fantázia szüleményei: az amerikai hadsereg két sikeres tesztet hajtott végre Új-Mexikóban.

A lézerfegyvereket leginkább filmekből, könyvekből és képregényekből ismerhetjük, eddig azonban leginkább a fantázia szüleményeinek tartottuk őket. Az amerikai hadsereg hosszú tesztelési időszak után bebizonyította, hogy a lézerfegyverek valóban a jövő fegyverei.

Az Új-Mexikóban található White Sands Missile Range bázison az US army két sikeres tesztet hajtott végre a TRW Inc. által gyártott lézerágyúval – Mobile Tactical High Energy Laser (MTHEL). A lézerfegyver 1600 km/h sebességgel repülő lövedékeket semmisített meg sikeresen. A lézerágyú egy hőérzékelős radarrendszerrel van összekötve, mely a célpontot határozza meg. A rendszert az amerikai és az izraeli hadsereg közösen fejleszti.

Az ágyú leginkább egy világítótoronyra hasonlít, lövedékek és rakéták mellett azonban helikopterek és repülőgépek kilövésére is alkalmas lesz. A szerkezet nagy mérete miatt nem igazán mobil. William Conga az amerikai légvédelem (Army Space and Missile Defense Command) szóvivője elmondta, hogy ezért dolgoznak egy kisebb verzión is, melyet gépjárműre vagy repülőgépre is szerelhetnek.

A lézerfegyver fejlesztése 1996 óta 250 millió dolláros költéget jelentett, a jelenlegi tervek szerint az ágyúk 2007-ben kerülhetnek éles bevetésre.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle