Connect with us

technokrata

Hogyan tehetjük láthatatlanná autónkat a radaros és a lézeres hatósági sebességmérők számára egyarán

Laptop

Hogyan tehetjük láthatatlanná autónkat a radaros és a lézeres hatósági sebességmérők számára egyarán

Lopakodó autó – a bármilyen járműbe beépíthető, rendkívül egyszerű berendezés már nem csak jelzi, hanem semlegesíti is a radaros, illetve lézeres közúti hatósági sebességmérők kibocsátott jeleit.

Phazer – így hívják azt az egyszerű berendezést, amely immár nem csak jelzi (ebből a fajtából sokféle típus van forgalomban), hanem hatékonyan semlegesíti is a radaros, illetve lézeres közúti hatósági sebességmérők által kibocsátott jeleket. A készülék ˝haszna˝ (?) a gyorshajtók számára aligha kérdőjelezhető meg (vagy talán mégis?).

A Rocky Mountain Radar Phazer a hatósági sebességmérő-berendezés kiértékelő számítógépét veszi célba – működését antenna és LED-ek segítségével, hamis jelek visszaküldésével zavarja össze. Hozzá kell tennünk, hogy nem ez az egyetlen ilyen jellegű berendezés – az Egyesült Államokban ezek komoly hagyományokkal rendelkeznek, még tesztelik is őket a médiában.

Működés

A hatósági sebességmérő másodpercenként sok mérést végez a Doppler-elv alapján, és csak akkor jelez ki mért sebességet, ha a szomszédos mérések nagyjából azonos sebességértékeket mutatnak (vagyis ellenőrizhető az egyszeri mérés). A Phazer antennáján (radar) és LED-jein (lézer) keresztül azonban nagyobb erősségű, ám hamis jeleket küld vissza, így a mérések eredménye felváltva 15 (24 km/h), illetve 312 mph (500 km/h), aminek következményeképpen a sebességmérő nem jelez semmit, lévén ezek távolról sem azonos értékek.

A Phazer majdnem 3 mérföldről (5 km) ˝megérzi˝ a radarjeleket, és 200 lábról (60 m) már hatásosan tudja meghamisítani azokat.

Ára mintegy 150 dollár – vagyis nevetségesen kevés a szokásos büntetési tételekhez képest.

Garancia

A Phazer ˝hibátlan˝ működésére garanciát vállal a gyártó: a vásárlástól számított 1 éven keresztül átvállalja a büntetést, ha a hatóságnak mégis sikerül lemérni a készüléket használó gyorshajtót. Az úgynevezett ticket rebate programnek egyetlen ˝szépséghibája˝ van: ˝csak˝ 30%-os vagy 15 mph-s (24 km/h) sebességtúllépésig érvényes – vagyis használói azért nem tehetnek akármit az utakon.

Legális?

A Phazert egyelőre az Egyesült Államokban forgalmazzák, ott California, Minnesota, Nebraska, Oklahoma, Virginia, Utah, Washington és Washington D. C. államokon kívül használata teljesen legális.

A nyugat-európai országok közül jelenleg Hollandiában engedélyezett a közúti hatósági sebességmérők jeleinek járműben való érzékelése (a zavarásra vonatkozó szabályokról nincs információnk).

Mi a helyzet Magyarországon?

Az Index júniusi tájékoztatása szerint egészen a közelmúltig Magyarországon a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket nem volt szabad nyilvános helyen vagy közforgalmú közlekedési eszközön birtokolni – a szóban forgó berendezések pedig éppen ilyennek minősülnek.

A 124/2002. számú kormányrendelet azonban május 15-ével enyhített a szabályozáson, és lehetővé tette a különösen veszélyes eszközök – így az ilyen jellegű jelző és zavaró berendezések – gépjármű belső terében történő birtoklását.

Ismereteink szerint az enyhítés eddig nem indított el lavinát az autósok körében a beszerzésre.

Természetesen ez a hír nem lehet alapja bármiféle közúti szabálysértésnek, így a sebességtúllépésnek sem. E cikk szerzője is elítéli a felelőtlen gyorshajtást és általában a hazai közúti közlekedési morált. Már-már filozófiai határokat súrol az a kérdés, hogy a magyar közlekedés jelenlegi moráljáért a – gyakorlatilag mindegy, hogy hatósági vagy egyéb – járművezetők (öntudat-intelligencia) vagy a közlekedésrendészet (szabályozás-érvényszerzés) felelős.

A témával kapcsolatban nyilván mindenkinek megvan a saját véleménye, bár kétségtelen tény, hogy jelenleg a felelőtlen gyorshajtók (az utakon közlekedve rengeteg van belőlük – tisztelet a kivételnek) legnagyobb hányada külön elektronika nélkül, így vagy úgy eleve ˝zsigerből˝ megússza (elkapják és ˝elkerüli˝, de általában nincs is a közelben olyan, aki megbüntesse) a büntetést.

˝Magyarország 2002˝ – még mindig…



Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle