Connect with us

technokrata

Merevlemezek az árvízben

Laptop

Merevlemezek az árvízben

Az árvíz szinte minden évben visszatérő fenyegetés nagyobb folyóink mellett elterülő településeken és Budapesten is. A tönkrement berendezések mellett cégek esetében gyakran jóval nagyobb kárt okoz a szervereken és számítógépeken tárolt adatok elvesztése. Néhány hasznos tanács vízbe került adathordozók megmentésére itt.

Szinte minden évben számolnunk kell azzal, hogy valamely folyónk kilép a medréből. Az árvíz okozta károk nem kímélik a cégeket sem, gyakran szerverek, számítógépek is víz alá kerülnek. Az elveszett adatok utánpótlása gyakran azért is nehéz, mert maguk az archívumok is a víz martalékává válnak. Az elázott merevlemezeken és mágnesszalagokon levő adatokat gyakran helyre lehet még állítani, ezt azonban csak szakértők végezhetik! Általában több kárt okozunk azzal, ha magunk kezdünk a merevlemezek mentésének, sőt akár a későbbi helyrehozást is lehetetlenné tehetjük. A helyreállítandó adathordozókat tehát amilyen hamar lehetséges, küldjük szakértőkhöz.

Küldés előtt azonban a következőkre figyeljünk:

Amennyiben a merevlemez nagyon szennyezett vízbe került, öntsünk egy lavórba desztillált vizet és ebben áztassuk ki a merevlemezt. Ezt azonban csakis abban az esetben tegyük, ha biztosak vagyunk benne, hogy a víz behatolt a meghajtó belsejébe. Az árvízben károsult merevlemezek 20%-a ugyanis csak kívül sérül. Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, hogy a víz bekerült-e a szerkezet belsejébe, inkább ne kísérletezzünk desztillált vízzel.

Nagyon fontos, hogy ne kezdjünk neki a meghajtó szárításának! Ilyenkor ugyanis a vízben található különböző szennyeződések rárakódnak a lemezre.

Amennyiben a meghajtót postán küldjük a szakértőkhöz, lehetőség szerint csomagoljuk be légmentesen. A levegő ugyanis korrózióhoz vezethet, valamint a szennyeződések lerakódása miatt megnehezíti a helyreállítást. A légmentes csomagolás mellett a rázkódásvédelem is fontos, mindenképp tegyük a meghajtót jól kitömött dobozba.

A mágnesszalagok mentése jóval nehezebb, időigényesebb feladat, mert a szalagot le kell tekerni és a felületet centiméterről centiméterre megtisztítani.

Magyarországon például a Kürt Rt. foglalkozik adathordozók helyreállításával, az árak nettó 50.000 Ft és 380.000 Ft között mozognak adathordozónként.

A katasztrófák elkerülése végett ajánlatos az adathordozóinkat rendszeresen archiválni, az archívumot pedig elkülönítve, biztos helyen tárolni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle