Connect with us

technokrata

Hatodik generációs, ultragyors merevlemez a Seagate-től

Laptop

Hatodik generációs, ultragyors merevlemez a Seagate-től

A Seagate Cheetah merevlemezei nem véletlenül kapták nevüket a szárazföldi élővilag egyik leggyorsabb állatáról, azaz a gepárdról: nagy adatátviteli teljesítményük kiemeli őket a többi hasonló merevlemezek sorából.

A Cheetah 10k.6 (a Seagate hatodik generációs, percenkénti 10 ezer fordulatra képes Cheetah merevlemeze) nemrég jelent meg a piacon. Az ezen családba tartozó háttértárak kapacitása 36, 73 és 147 GB-nyi. Az Ultra320 és 2-Gbit/sec-es Fibre Channel csatolófelületű merevlemezek adatátviteli képessége már csak a megnövelt forgási sebesség miatt is igen impozáns.

Mivel megnövelték az egy négyzetcentiméternyi helyre jutó adat sűrűségét is, ezért ugyanakkora helyen jóval több információt lehet eltárolni. Mindezt ráadásul megbízhatóan – ennek köszönhetően a gyártási költségek is mérséklődtek.

Következzenek a száraz technikai adatok: az átlagos hozzáférési ideje ezen merevlemezeknek valahol 4,7 és 5,2 ms között alakul, másodpercenként 475 és 841 Mb (megabit) átvitelére képesek. Minden meghajtó 8 MB-nyi cache-sel rendelkezik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek