Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az új Nvidia Detonator az NV30-at is képes emulálni a jelenlegi Nvidia GPU-kon

Laptop

Az új Nvidia Detonator az NV30-at is képes emulálni a jelenlegi Nvidia GPU-kon

Az új, 40.41-es Nvidia Detonator egyik (legfőbb?) újításaként képes arra, hogy más Nvidia GPU-kat – köztük NV30-at – emuláljon szoftveresen, az eredményt a gépben lévő bármilyen Nvidia GPU-n megjelenítve.

Az Nvidia Detonator 40.41 kapcsán a legnagyobb figyelmet talán nem a 25%-os teljesítménynövekedés, sokkal inkább a CineFX Hardware Emulator nevű funkció jelenti, amely képes arra, hogy a driver más – esetleg még nem is létező – Nvidia GPU-kat emuláljon szoftveresen, az eredményt a gépben lévő bármilyen Nvidia GPU-n megjelenítve.

Ezek közé tartozik az NV30 is, amelyet az Nvidia csak év végére ígér, és amelynek ˝felkapottságára˝ jellemző, hogy a DirectX 9.1-et valószínűleg csak a benne lévő új lehetőségek kiaknázása céljából adják ki.

Ide tartozik, hogy egyelőre nem zárhatjuk ki teljesen, hogy a DirectX 9 meg sem jelenik, hanem első hivatalosként annak 9.1-es verziója lesz elérhető. Ennek alapja, hogy az ATI és az Nvidia közül egyik sem fogja könnyen (fel)adni az elsőséget a DirectX 9 kihasználására, ami egyben az új Microsoft API lehetőségeinek elsőként való kihasználásából eredő piaci – anyagi és erkölcsi – előnyt jelenti. Márpedig az ATI-nak már van DirectX 9-kompatibilis hardvereszköze (Radeon 9700 Pro), az Nvidia még csak év végére ígéri. A DirectX 9 pedig – bár jelenleg ismert novemberi megjelenési időpontja az ATI-nak kedvez – még nem jelent meg. Ez pedig egyben könnyen azt is jelentheti, hogy tovább csúsztatható…

Szóval – visszatérve az eredeti témára – az Nvidia-nak igencsak van oka az NV30 mihamarabbi elérhetővé tételére, mégha az csak emuláció formájában valósul is meg egyelőre.

Az emulációt bekapcsoló program, az Nvidia OpenGL Emulation Tool bárki számára elérhető és egyszerűen használható.

Azt persze senki ne gondolja, hogy az emuláció által az NV30 sebessége is beköltözik a számítógépébe – mindenesetre ezáltal a gépben lévő Nvidia GPU ismerni fogja az NV30 képességeit, természetesen annál sokkal lassabb végrehajtás mellett, hisz a számítások nagyrészt szoftveresen történnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés