Connect with us

technokrata

Gyorsírás szemmozgatással

Laptop

Gyorsírás szemmozgatással

Angol tudósok kifejlesztettek egy új szövegbeviteli eljárást: szemünkkel egy mutatót vezérelve barangolhatunk egy virtuális szótár szavai között. Az új technológiának köszönhetően percenként 25 szót is írhatunk billentyűzet érintése nélkül.

A Cambridge-i egyetem kutatói új eljárást dolgoztak ki billentyűzet nélküli gyors szövegbevitelre. Az eljárást a Dasher nevű programban alkalmazták, melynek használatához mindössze egy mutatóra van szükség (ez lehet egér, egy elektronikus ceruza, de vezérelhetjük a szemünk mozgatásával is).

A szoftvert David MacKay és David Ward tervezte. Mint elmondták: a Dasher olyan mint egy videojáték, a felhasználó a betűk között kormányozhat.

A szövegbevitel az ABC betűire való zoomolással történik. A betűk a feltételezetten beírandó szó sorrendjében tűnnek fel, ami jelentős sebességnövekedést eredményez. A felhasználó természetesen más betűre is zoomolhat, ezért hatékonyabb, mint a mobiltelefonokban alkalmazott prediktív szövegbevitel. A rendszer képes tanulni is, azaz a szótárban nem szereplő szavakat (például tulajdonneveket) képes megjegyezni és legközelebb felajánlani. Némi gyakorlással akár percenként 25 szót is beírhatunk. A rendszer nemcsak szavakat, de szóösszefüggéseket is ismer, jelenleg csak angol nyelven.

A szoftvert használhatják mozgássérültek, de kiválóan alkalmas mobiltelefonokba, PDA-kba történő beépítésre. A program letölthető az egyetem honlapjáról, nemsokára pedig a forráskódot is elérhetővé teszik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle