Connect with us

technokrata

Csapda a noteszgép-tolvajok számára

Laptop

Csapda a noteszgép-tolvajok számára

Terjedőben vannak a mobil számítógépekre specializálódott tolvajok elleni eszközök – egyre kelendőbbek a szoftveres védelmek (is).

A vezető notebookgyártó cégek (IBM, Dell, HP) mind külön szoftvert kínálnak notebookjaik védelmére. A Kék Óriás például az Absolute ComputracePlus szoftverét használja e célra – egy éves egy noteszgépre szóló licencért 50 dollárt, 20 notebook 2 éves védelméért 3000 dollárt kell kifizetni.

Hogyan működik egy ilyen szolgáltatás? Mivel napjainkra nagyon elterjedtté vált az Internet-hozzáférés, igen valószínű, hogy egy eltulajdonított noteszgép előbb-utóbb felcsatlakozik a Világhálóra. Ekkor lép működésbe (szép csöndben) a feltelepített követőszoftver, amely a cég ellenőrző központjába bejelentkezik, s itt könnyen ki lehet deríteni: lopott-e vagy sem.

Nagyon hatásos ez az eljárás – állítják a szoftvert készítő cégek. Mivel bármilyen kapcsolatot képes használni (dialup, DSL, kábel stb.), ezért nagy a valószínűsége, hogy a nyomon követett, lopott noteszgépek nyomára bukkannak. Telefonos csatlakozás esetén a telefonszám alapján, egyébként pedig az IP-cím követésével lehet eljutni a tolvajhoz.

Persze ez a technika mit sem ér, ha a noteszgépet mégsem csatlakoztatják a Világhálóhoz. Szintén kérdéses a hatékonyság, ha felcsatlakozás előtt a tolvaj telepít egy tűzfalprogramot a rendszerre, mellyel képes szabályozni, mely programok ˝mehetnek˝ ki az Internetre, melyek nem; vagy esetleg leformázza a merevlemezt (ezt még ugyan kibírja az elrejtett szoftver, de a telepítésre kerülő operációs rendszerrel való inkompatibilitás esetén már használhatatlanná válik).

Ebből is látszik, hogy kielégítő védelmet csak a védekezési mechanizmusok összes alkalmazása jelenti: a hardveres védelemtől a figyelmeztető feliratokig mindent érdemes bevetni, hogy a tulajdonos eltántorítsa a tolvajokat mobil számítógépének ellopásától.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák