Connect with us

technokrata

Új mérési módszer a PC-s iparágnak

Laptop

Új mérési módszer a PC-s iparágnak

A processzorok (giga)Herzben kifejezett teljesítménye ugyan sokat mond, de a komplett számítógép összteljesítményét még számos tényező befolyásolja. Az AMD ezért most egy új mérési módszer kidolgozásába vágta fejszéjét.

Egy számítógép használhatóságát, teljesítményét nagyban befolyásolja a benne alkalmazott processzor, hiszen minden perifériából érkező adatot ez az egység kezel, értelmez és dolgoz fel. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen CPU dolgozik számítógépeink belsejében, ám nagy az eltérés processzor és processzor között.

Az AMD úgynevezett PR (azaz performance rating) nevű mérési eljárása a régebbi Thunderbird CPU-khoz mérhető teljesítményre utal – azaz a nyers órajel egymagában még nem fejezi ki a lapka számítási képességeit. Az Intel következő generációs mobilprocesszoránál, a Baniasnál is hasonló a helyzet – ugyan csak 1,5 GHz-es órajel körüli frekvencián működnek ezen típusok, átalakított architektúrájuknak köszönhetően mégis jóval gyorsabbak a hasonló órajelű, mobil Pentium 4-eseknél.

Komplett számítógép esetében azonban nagyban befolyásolják a teljesítményt az egyéb alkatrészek: memória, videokártya, merevlemez. Éppen ezért fordulhat elő az az eset, hogy ugyan egy ˝bika˝ processzor dolgozik a PC belsejében, gyengébb videokártyája viszont visszafogja az egész gépet.

Ezen dilemma feloldására az AMD csatlakozott egy több, a PC-iparban érdekelt gyártót tömörítő szervezethez, melynek célja egy egységes mérési rendszer létrehozása. Mindezt úgy kialakítva, hogy az egyes komponensekről is egy összehasonlítható értéket kaphasson a felhasználó. A projekt még kezdeti stádiumában van, szóvivők szerint a kész termék megjelenésére leghamarabb a jövő év elején lehet számítani.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle