Connect with us

technokrata

Nagyobb adatátviteli sebesség – új PCI-szabvány születik

Laptop

Nagyobb adatátviteli sebesség – új PCI-szabvány születik

A PC-kben használt PCI-busz annak idején a VESA-t szorította ki, s vált közel egyeduralkodóvá. Az idő múlásával azonban eljárt efelett is az idő, így szükségessé vált egy új, továbbfejlesztett változat létrehozása.

Két változat specifikációi jelentek meg a PCI-SIG (peripheral component interconnect – special interest group) jóvoltából: a PCI-X 2.0 szerverek számára, illetve a PCI Express PC-k részére. A PCI-SIG által közzétett protokoll-leírások alapján a gyártók nekiláthatnak az új termékek kifejlesztéséhez.

De mit is tud a két új technológia? A PCI-X 2.0 szintén két változatra bontható: 266-os típusa 266 MHz-es órajelet, illetve másodpercenkénti 2,1 GB-os sebességet ígér, míg a PCI-X 533 pont ennek a duplája (a régebbi PCI-X ugyanezen értékei: 133 MHz, 1,06 GB/sec). Ráadásul ezen technológiára épülő kártyák teljesen kompatibilisek a PCI-szabvánnyal, azaz egy PCI-slotba behelyezve tökéletesen működőképesek (igaz, ekkor csak a régebbi szabvány adta sebességgel képesek kommunikálni).

Ezzel szemben a PCI Express némileg lassabb, hiszen ekkora, extrémnek tűnő sebességre nincsen szükség az otthoni számítógépekben – másodpercenként ˝mindössze˝ 2,5 gigabitet, azaz körülbelül 300 MB-ot képes átvinni. Ezen technológia csak szoftveresen kompatibilis a PCI-szabvánnyal, egy PCI Express kártya nem működőképes a jelenleg használt PCI-slotokban.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle