Connect with us

Hirdetés

technokrata

Előtérben a nyíltforrású szoftverek

Laptop

Előtérben a nyíltforrású szoftverek

Mint várható volt, a LinuxWorld Expo különösen felerősítette a nyíltforrású szoftverek (különösen a Linux) terjedésének sebességét – az elmúlt nap eseményei.

A számítógépgyártó Dell úgy döntött, hogy egyes, üzleti alkalmazásra szánt konfigurációit többé nem szállítja előre telepített Windows-zal. A következő hónapban bemutatandó n-sorozat olyan vállalati asztali gépeket illetve munkaállomásokat fog tartalmazni, melyek nem rendelkeznek majd előre telepített operációs rendszerrel (mindössze a FreeDOS nevű, ingyenes rendszert kapja meg a felhasználó). Az amerikai cég ezt főként a Microsoft licencelési politikájának megváltozásával indokolta – ugyanakkor az ilyen számítógépek árai megegyezik majd a Windows-zal szállított, hasonló kategóriájú modellek áraival.

Folyamatosan zajlik a LinuxWorld kiállítás, ennek keretében jelentette be a Dell, hogy új szolgáltatásokat kíván bevezetni ügyfelei részére. A Linux-használatot segítő lehetőségek olyan feladatokra terjednek ki, mint például az Oracle 9i adatbázis szoftver telepítése vagy unixos szoftverek linuxos környezetbe való átültetése stb. Mindezen szolgáltatások természetesen a vele szerződésben álló Red Hat Linuxra vonatkoznak – jelentette be a cég. Egyébként a Dell szervereinek 13 százaléka kerül ki úgy a nagyvilágba, hogy előre telepített Linuxot tartalmaz – ám a felhasználók további 5-7 százaléka saját maga telepíti fel a nyílt forráskódú operációs rendszert.

Szintén a LinuxWorld Expo-n derült ki, hogy a következő hónap folyamán a Red Hat – szerververziós társához hasonlóan – megjelenteti Linuxának vállalati asztali számítógépekre szánt változatát, a Red Hat Advanced Workstationt. Ezzel párhuzamosan a Sun is bejelentést tett: költségeinek visszafogása érdekében asztali számítógépein a jelenleg használt operációs rendszereket lecseréli Linuxra. Az iWork névre keresztelt program ennél grandiózusabb – nem lesz szükség hagyományos irodára, az alkalmazottak az első szabad helyre leülve végezhetik munkájukat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés