Connect with us

Hirdetés

technokrata

Stratégiai technológiák és internetes üzleti megoldások kis- és középvállalatoknak is

Laptop

Stratégiai technológiák és internetes üzleti megoldások kis- és középvállalatoknak is

A költségek csökkentése mellett a hatékonyság növelését ígéri a magyar vállalatoknak a Cisco Systems.

A Cisco Systems Magyarország az anyavállalat nemzetközi eredményeinek ismertetését követően tájékoztatást adott a 2002. július 27-én lezárult pénzügyi év eredményeiről, valamint az új pénzügyi év legfontosabb kihívásairól és terveiről.

A 2002-es pénzügyi évben a Cisco Systems Magyarország számos nagyszabású hálózati infrastruktúra projekt megvalósításában vett részt. A Cisco hálózati eszközeire épül a Matáv DWDM optikai gerinchálózata, a Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztési Iroda országos gerinc és behívó hálózata, valamint számos hazai nagyvállalat és bank hálózata. A Cisco Systems közreműködött az Egységes Kormányzati Gerinchálózat kiépítésében, valamint az okmányirodai hálózatra épülő szavazatösszesítési, illetve tájékoztatási rendszer fejlesztésében, amely az országgyűlési választások informatikai hátterét biztosította, s amely rendszer az önkormányzati választások hátterét is adni fogja.

Az üzleti sikerekben jelentős szerepet játszott a Cisco stratégiai technológiáinak – IP telefónia, hálózati biztonsági rendszerek, vezetéknélküli hálózatok és az e-learning megoldások elterjedését nagyban elősegítő tartalomszolgáltató hálózatok – a nemzetközi megjelenéssel egyidejű magyarországi piaci bevezetése, valamint a partnerbázis folyamatos technológiai felkészítése.

Magyarországon ma már több mint négyezren használnak Cisco IP telefont. A vállalatok elsősorban a költségek csökkentése és az új alkalmazások bevezetésének lehetősége miatt választják az IP telefóniát. A költségcsökkentés a beruházási, üzemeltetési továbbá a távközlési költségek csökkenéséből származik. Az IP telefonkészülékek kommunikációja a számítógépes hálózaton keresztül történik, így nem kell külön telefonhálózatot kiépíteni és üzemben tartani, elegendő az amúgy is szükséges számítógépes hálózat.

Az elmúlt évben jelentős előrelépés történt a vezetéknélküli hálózatok hazai bevezetése terén is. A Cisco eszközeire épülve létrejött az első hazai publikus Internet-hozzáférést kínáló úgynevezett „Hot spot” a balatonkenesei Marina Port kikötő területén, ahol a vendégek egy hordozható számítógép és egy 802.11b szabványú WLAN hálózati kártya segítségével csatlakozhatnak a világhálóra: levelezhetnek, illetve biztonságosan érhetik el vállalati hálózatukat, akár 11Mbps sebességgel. Szintén a vezeték nélküli technológiához kapcsolódik az a közelmúltbeli bejelentés, hogy az EnterNet Internet-szolgáltató a Cisco Systems technológiájára épülő új szolgáltatást indított, amely telefondíj nélkül kínál Internet-kapcsolatot az ország számos pontján.

A Cisco Systems hazai partnereivel együttműködve elsőként jelent meg a piacon olyan termék- és szolgáltatási csomagokkal, amelyek eddig csak a nagyvállalatok számára hozzáférhető technológiák és alkalmazások bevezetését teszik lehetővé kis- és középvállalatok számára, anélkül, hogy a szükséges infrastruktúrára jelentős humán erőforrásokat és pénzeszközöket kellene fordítaniuk. A Netépítő program keretében a cégek és intézmények testreszabott megoldásokat alakíthatnak ki Internet-infrastrukturájuk kiépítéséhez. A Netépítő termék- és szolgáltatás csomagjai magukban foglalják az Internet-hozzáférési szolgáltatásokat és biztonsági megoldásokat, továbbá felügyelt helyi hálózati szolgáltatásokat és felügyelt IP telefónia rendszert kínálnak.

A Cisco Systems Magyarország a 2002-es pénzügyi évben tovább bővítette a Cisco Hálózati Akadémia (CNA) Programot, amely ma már 52 akadémián több mint 800 hallgatót képez, felkészítve a diákokat a XXI. századra és segítve az Internet-generáció fejlődését. A CNA Program 1998-ban indult el Magyarországon, s azóta a Cisco Systems több mint 500 000 dollárt fordított a hazai oktatásra. A program célja, hogy aktívan közreműködjön a hálózati szakemberek képzésében, ezzel áthidalva a piacon mutatkozó munkaerőhiányt. Az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Szakképzési Intézet, megvizsgálva a Cisco Systems által ajánlott oktatási modellt és tananyagot, a program hivatalos bevezetésének támogatása mellett döntött. A Nemzeti Szakképzési Intézet által koordinált közös munka eredményeképpen megvalósult a képzés hivatalos akkreditációja, amelynek értelmében a Cisco Hálózati Akadémia Program képezi az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ) tavaly bekerült “informatikai hálózati rendszertelepítő” elnevezésű, 31 4641 01-es számú szakképesítés alapját.

Az új pénzügyi évben a Cisco Systems Magyarország folytatja a stratégiai együttműködést értékesítési partnereivel a megoldás-orientált értékesítési kompetenciák kialakítása és folyamatos növelése érdekében. Nagy hangsúlyt kap a partnerek képzése, mindenekelőtt a stratégiai technológiák terén. A technológiai fejlesztések, újdonságok bemutatását nagyszabású hálózati rendezvények, így a 2002. október 21-24. között Koppenhágában tartandó Networkers, és a 2002. november 26-27-én immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Cisco Expo, az Internet gazdaság szakembereinek legnagyobb és legjelentősebb hazai szakmai fóruma segítik.

A jövő év célkitűzései között a kis- és középvállalati szektor Internet-használatának elősegítése is szerepel. A TNS Modus felmérése szerint jelenleg hozzávetőleg a hazai vállalatok 68%-a rendelkezik Internet-hozzáféréssel. A vállalatméret szerinti bontást tekintve megfigyelhető, hogy míg a nagyvállalatok szinte mindegyike (96%) használja az Internetet, addig a középvállalatok 76%-a, és a kisvállalatok 66%-a csatlakozik a hálóra. A felmérések azt mutatják, hogy a hazai kis- és középvállalatok többsége ma még nem látja, hogyan használhatná ki az Internet előnyeit, s legtöbbjük nem rendelkezik az internetes megoldásokat üzemeltető szakembergárdával sem. Ugyanakkor egyre többen ismerik fel az Internet fontosságát, s az Internetben azt az eszközt, amely nagyban hozzájárulhat hatékonyságnövelési és költségmegtakarítási törekvéseikhez.

“Az Internet minden korábbi elképzelést felülmúlva meggyorsította az információáramlást, és átalakította az üzleti életet. Olyan innovatív megoldásokat tesz lehetővé, amelyek révén a vállalatok hatékonyabbá tehetik tevékenységüket, költségeket csökkenthetnek, miközben növelik a termelékenységet. A most induló pénzügyi év egyik legfontosabb célkitűzése, hogy az internetes üzleti megoldások terén felhalmozott tapasztalatainkat megosszuk hazai ügyfeleinkkel, a vállalatmérettől függetlenül, legyen szó e-learningről, távmunkáról, elektronikus pénzügyi megoldásokról vagy éppen kommunikációról.” – mondta el Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés