Connect with us

technokrata

Processzorok atomi szinten

Laptop

Processzorok atomi szinten

Az IBM és a Nion új elektronmikroszkrópot hozott létre, mellyel nemcsak egyes atomokat, hanem a köztük levő tereket is vizsgálni lehet.

A két cég 2000 óta együtt dolgozik, s a közös munkájuk eredményeként létrejött új eszköz képes a 0,1 nanométernél is kisebb struktúrákat vizsgálni; ez a méret a hidrogénatom átmérőjénél is kisebb – mondta Philip Batson, a projectet vezető kutató.

Hajtóerő: Moore törvénye

Különösen jól jön ez a fajta precizitás a félvezetőiparnak – hiszen Moore törvényének fenntartását csak az architektúra folyamatos miniatürizálásával lehet fenntartani. Jelenleg az Intel legújabb Pentium 4-es processzorai 130 nanométeres gyártási eljárással készülnek, ami azt jelenti, hogy a CPU-ban levő vezetőcsíkok szélessége mindössze 130 nanométer. Egyre közeleg azonban az idő a 90 nanométeres technológia bevezetésére, s a fejlődés nem állhat meg.

A fejlesztés oka

Hagyományos eszközökkel nem lehet a végtelenségig összezsugorítani a processzormagokat, ha közel atomi szintűre csökken az egyes alkotóelemek mérete, akkor szükség van az egyes atomok elhelyezkedésének ismeretére – másképp az elkészített processzor működése nem lesz hibamentes.

Batson elmondta, hogy egy 100 atomnyi széles szigetelőréteg esetén szinte mindegy, hogy egy vagy két atom nem a neki meghatározott helyen tartózkodik, ám már jelenleg is ott tartunk, hogy ez a réteg mindössze 20 atom széles. Itt jön képbe az új mikroszkóp – a kutatók így képesek figyelemmel kísérni, hogyan tapadnak egymáshoz az anyagok. Emellett azonban másra is használható az eszköz: például a biológusok még precízebben tudnak háromdimenziós struktúrákat vizsgálni – tette hozzá Batson.

A mikroszkóp tudása társaihoz képest

A jelenlegi elektronmikroszkópok maximális felbontása mindössze 0,2 nanométer, ám a szilíciumatomok közti távolság ennél kisebb, alig 0,13 nanométer. Az IBM és a Nion által kifejlesztett eszköz legjobb felbontása 0,075 nanométer, azaz 75 pikométer – ráadásul ennek továbbfejlesztése várható az elkövetkező pár év során. A felbontás ilyen szintű részletessége a Nion által kifejlesztett optikai rendszer eredménye – a hagyományos elektronmikroszkópok ˝mindössze˝ négy-öt mágneses lencsével rendelkeznek (ezek fókuszálják az elektronnyalábot), míg a két vállalat készítette műszer 38 ilyen lencsével van felszerelve.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle