Connect with us

technokrata

Trendek a noteszgépek piacán

Laptop

Trendek a noteszgépek piacán

Az idei év egyik legnagyobb ˝hagyományrombolása˝ az asztali processzorok noteszgépekben való elterjedése volt, azonban mást is tartogatott még meglepetés gyanánt 2002 első féléve – s a folytatás még hátra van.

A második negyedévben továbbra is megfigyelhető (volt) az a trend, amely még korábban kezdődött: a mobil PC-k eladása még mindig növekedésben van a korábbi, hasonló időszak(ok)hoz képest. 6,1 százalékos gyarapodást mért a Dataquest, szemben a PC-piac egészének kevésbé rózsás állapotával, mely nem dicsekedhet hasonló eredménnyel.

Számszerűen ez 6,9 millió eladást jelent, amely körülbelül 400 ezerrel több, mint a 6,5 milliós korábbi adat. A piac leginkább az Egyesült Államokban erősödött, itt összeségében 9,3 százalékos növekedés volt tapasztalható, ám Japán és Latin Amerika területén kismértékű visszaesés következett be.

Formabontó félév

Egyre kevésbé állja meg a helyét az a feltétel, hogy egy noteszgép teljesítménye jelentősen alulmúlja asztali társaiét. Ez nagyrészt az asztali számítógépekbe tervezett processzorok noteszgépekben való alkalmazásának köszönhető, mivel így a teljesítmény drasztikus áremelkedés nélkül növelhető (igaz, ez valamelyest a mobilitás rovására megy).

Megfigyelhető még a vezetékmentes LAN technológiák terjedése az új modellek között, azaz egyre inkább előtérbe kerül a noteszgép hálózatba kapcsolása is.

A Dell élre tör

A piacvezető gyártók közül a Dell Computer vezeti a ranglistát a második negyedévben, 1,03 millió eladott noteszgéppel. Csak egy hajszálnyival lemaradva követi őt a HP, mely ebben a negyedben 1,1 millió notebookot értékesített (ebben már benne foglaltatik a májusban lezajlott Compaq-HP egyesülés révén szerzett Compaq részesedés is). Ezzel gyakorlatilag a Dell átvette a vezetést, hiszen szállításai 10,6 százalékkal gyarapodtak, míg riválisának ugyanekkor 0,4 százalékos visszaeséssel kellett ˝beérnie˝. Mindazonáltal a második félévben a HP-Compaq egyesülés egyre inkább letisztult képet fog adni az új cégről, így valószínű, hogy a Dell igencsak meg lesz szorongatva.

Harmadik helyezett a Toshiba, a maga 885 ezer darabos szállításával, ám első helyre kerül a gyarapodás tekintetében: az elmúlt negyedévben 11,4 százalékkal több noteszgépet szállítottak le, mint korábban.

Előtérben a kisebb forgalmazók

Növekedett a kisebb, névtelen forgalmazók számára szállított noteszgépek aránya, melyek 7 százalékos emelkedéssel a piac közel 40 százalékát tudhatják már magukénak. A legnagyobb piacnak egyébként még mindig az USA számít, őt követi sorban Nyugat-Európa és Japán.

A Dataquest felmérései szerint a jelenleg is tapasztalható folyamatok további erősödése várható az év további szakaszában is, s a jövő év elején is a notebook szegmens marad a PC-piac éllovasa.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle