Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb információk a Hammerekről – pillanatok alatt az élre törnek?

Laptop

Újabb információk a Hammerekről – pillanatok alatt az élre törnek?

Egy német számítástechnikai magazinban megjelent egy cikk, melyben az Intel és az AMD 64 bites megoldásait állítják szembe egymással. A cikkben érdekes információk is megjelentek a Hammer processzorokról.

Andreas Stiller, a c´t magazin egyik munkatársa írta a cikket, mely tulajdonképpen az aktuális szám vezércikke. Véleménye szerint az AMD új, K8 architektúrája képes lesz megverni az Intel IA-64 megoldását mind specint, mind pedig specfp tesztekben, főleg többprocesszoros elrendezés esetén. Ezen véleményét a Hammerek belső felépítésére alapozza.

A K8 mag regisztereinek száma duplája a most piacon szereplő K7 architektúrában találhatóaknak. Ennek köszönhetően 10-15 százalék teljesítménytöbbletet képes elérni a korábbi típusokhoz képest.

A korábban Sledgehammer néven ismert, végleges nevén Opteron processzorok 93 millió tranzisztorból épülnek fel. Gyorsítótárból 1 MB-ot zsúfoltak, a mostani AMD processzorokhoz képest óriási területet elfoglaló, 212 négyzetmilliméteres magba.

A Clawhammer kódnéven futó processzor végleges elnevezése még várat magára. A magazin értesülései szerint valószínűleg Athlon Super, vagy Athlon Ultra lesz a Clawhammer végleges jelzése. Ez a processzor 45 millió tranzisztorból épül fel. 256 KB cache kap helyet a 103 négyzetmilliméteres magon.

Ezen AMD újdonságok megjelenésükkor nagy valószínűséggel pillanatok alatt az élre törnek teljesítmény terén. Ha képesek lesznek nagyon magas órajelek elérésére, akkor az Intelnek nagyon össze kell szednie magát, hogy ismét vezető szerepbe kerüljön a teljesítmény terén. Erre a célra jó eséllyel indulhat harcba a majdani 90 nanométeres technológiával gyártott, Prescott kódnevű Intel processzor, mely a Pentium 4 architektúránál közel 20 százalékkal teljesíthet jobban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés