Connect with us

technokrata

Háztartásonként 10 ezer forint jut telekommunikációra

Laptop

Háztartásonként 10 ezer forint jut telekommunikációra

Egy átlagos magyar háztartás havonta bruttó 10 ezer forintot költ telekommunikációra – derül ki a BellResearch és Think Consulting által készített, a lakossági szegmens vizsgálatával kibővített Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb számából.

Egy átlagos magyar háztartás havonta bruttó 10 ezer forintot költ telekommunikációra – derül ki a BellResearch és Think Consulting által készített, a lakossági szegmens vizsgálatával kibővített, Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb számából.

A családtagok kiadásait is számba vevő vizsgálatból megtudhatjuk, hogy a költségek legnagyobb arányát összességében már a mobiltelefonok generálják (44%), bár a vezetékes telefonra fordított kiadások is közel azonos arányt képviselnek (43%). A kábeltelevíziózás havidíjai a telekommunikációs költségek egytizedét képviselik, míg az internetezésre fordított – telefonköltség nélküli – előfizetési díjak az összkiadások mindössze 2%-át adják.

A vezetékes telefonvonallal rendelkező háztartások (az összes háztartás 75%-a) átlagosan közel 5.800 forintot telefonálnak el vezetékes készülékükön, míg a háztartástagok összesített mobilköltségei 4.890 forintra tehetők havonta. Ez utóbbi érték a BellResearch elemzői szerint a valóságban ennél magasabb – a mobilkiadások megközelíthetik a kiadások felét is, mivel a háztartásfők jellemzően alulbecsülik a családtagok kiadásait: különösen igaz ez a feltöltőkártyás konstrukcióval rendelkezőkre (a mobilhasználók 74%-a), akik nehezen tudják kiadásaikat nyilvántartani.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés alapján a kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők (az összes háztartás 49%-a) havonta átlagosan bruttó 2.140 forintot fizet a televíziós csatornákért, bár az előfizetők több mint fele (54%) 2 ezer forintnál kevesebbről szóló számlát kap kézhez.

A fizetős Internet-szolgáltatást igénybe vevők (nem számítva az ingyenes Internet-hozzáférést használókat) havonta átlagosan körülbelül 5.700 forintot fizetnek Internet-szolgáltatójuknak, amely nem tartalmazza a telefonköltségeket.

Egy átlagos előfizető internetezési költségei a BellResearch szakértői szerint ennél alacsonyabbak, mivel az Internet-szolgáltatás előfizetési díja a korlátlan használatot biztosító és forgalmi díjat is tartalmazó szélessávú hozzáféréssel rendelkezők esetén (az otthoni Internet-kapcsolatok körülbelül 10%-át adják a DSL és kábelTV előfizetések) lényegesen magasabb, így felfelé húzzák az átlagot.

forrás: Magyar Infokommunikációs Jelentés 2002/I.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle